Αρχική » Μπαίνουν και οι Ιρλανδοί αγρότες στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις

Μπαίνουν και οι Ιρλανδοί αγρότες στις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Οι Ιρλανδοί αγρότες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη (1 Φεβρουαρίου) στις 7 μ.μ. ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγρότες άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων τον τελευταίο μήνα, με αποκορύφωμα τις μαζικές διαμαρτυρίες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, την ώρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της  ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι του αγροτικού τομέα σε όλη την Ευρώπη έχουν μια μακρά λίστα παραπόνων, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ, των επιδοτήσεων, των φόρων και της επικείμενης συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Οι Ιρλανδοί αγρότες είναι επίσης δυσαρεστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα τους, δήλωσε στο Euractiv ο Cathal MacCarthy, διευθυντής επικοινωνίας της Ιρλανδικής Ένωσης Προμηθευτών Γάλακτος Creamery.

«Υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για το επίπεδο των περιβαλλοντικών κανονισμών που βαραίνουν τους αγρότες, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και (το) χαμηλό εισόδημα από το οποίο υποφέρουν οι αγρότες εδώ και πολύ καιρό».

Καθώς οι Ιρλανδοί παραγωγοί γαλακτοκωμικών προϊόντων βρίσκονται στη μέση της περιόδου των γεννήσεων και μπορεί να μην εμφανίζονται στις διαμαρτυρίες σε τόσο μεγάλο αριθμό όπως άλλες ομάδες Ιρλανδών αγροτών, ο MacCarthy δήλωσε ότι το συναίσθημα της δυσαρέσκειας παραμένει ζωντανό.

«Θα υπάρξει μεγάλη συμπάθεια και αλληλεγγύη με τον στόχο και τις φιλοδοξίες των διαδηλώσεων τόσο στην Ιρλανδία όσο και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε.

Η Ιρλανδική Ένωση Αγροτών (IFA) ανακοίνωσε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της ότι την Πέμπτη μεταξύ 7 μ.μ. και 9 μ.μ. εμπρόκειτο να πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες σε κάθε νομό.

Η πρόεδρος της IFA Francie Gorman δήλωσε ότι οι Ιρλανδοί αγρότες είναι εξίσου απογοητευμένοι από αυτό που συμβαίνει με τους αγρότες άλλων χωρών.

«Αισθάνονται εντελώς αποσυνδεδεμένοι από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας που είναι μακριά από την πραγματικότητα της καθημερινής γεωργίας», δήλωσε η Gorman την Τετάρτη, ενόψει της δράσης.

Ενωμένοι κατά των κανονισμών και του κόστους

Οι ανησυχίες των Ιρλανδών κτηνοτρόφων βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι παρόμοιες με εκείνες των ανησυχιών των άλλων Ευρωπαίων κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες.

Ο MacCarthy δήλωσε ότι οι Ιρλανδοί βοοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί πιστεύουν επίσης ότι δεν αποζημιώνονται δίκαια για τα αγροδιατροφικά προϊόντα που καλλιεργούν, δεδομένου του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται η παραγωγή ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών κανονισμών.

«Χρειαζόμαστε ανώτερους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν τους καταναλωτές και να πουν: ‘Παιδιά, ακούστε, το κόστος παραγωγής αυτού του τροφίμου είναι Χ, αυτό πρέπει να πληρωθεί, και το περιθώριο κέρδους αυτό επιτρέπει στους αγρότες να ζήσουν (πρέπει να πληρωθεί), αλλά δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε μόνο από το τι έχει όρεξη να χρεώσει το σούπερ μάρκετ στους πελάτες του’», είπε.

«Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε να έχουμε φθηνά τρόφιμα είτε να έχουμε περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο», πρόσθεσε ο MacCarthy.

Ο MacCarthy ανησυχεί επίσης ότι η επιβολή περαιτέρω περιβαλλοντικών κανονισμών στους αγρότες θα οδηγήσει τους Ιρλανδούς αγρότες βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες με λιγότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και λιγότερο βιώσιμη παραγωγή.

Έξαλλος με τη Mercosur

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες μέλη της Mercosur στη Νότια Αμερική, η οποία θα μειώσει τους εμπορικούς δασμούς μεταξύ των δύο μπλοκ.

«Η ιδέα ότι η ΕΕ θα βαρύνει με περιβαλλοντικούς περισορισμούς τους δικούς της αγρότες, αλλά θα συνάψει συμφωνία με χώρες της Νότιας Αμερικής για την εξαγωγή σχεδόν 100.000 τόνων βοείου κρέατος χωρίς δασμούς … είναι απαράδεκτη και παράλογη», δήλωσε ο MacCarthy.

Ο MacCarthy δήλωσε ότι η εισαγωγή βοείου κρέατος από άλλες χώρες «θα σημάνει το τέλος της εγχώριας παραγωγής βοείου κρέατος στην ΕΕ».

Οι Γάλλοι αγρότες μοιράζονται παρόμοιες απόψεις, γεγονός που οδήγησε και στην απόρριψη της εν λόγω συμφωνίας από την γαλλική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι θα απέρριπτε μια συμφωνία με τη Mercosur εάν δεν απαιτούσε από τους αγρότες της Mercosur να υπόκεινται σε παρόμοιους περιβαλλοντικούς κανονισμούς με τους αγρότες της ΕΕ.

Οι FT ανέφεραν ότι ο Macron δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί «να ζητά από τους αγρότες μας, τους βιομηχάνους μας στη Γαλλία αλλά και παντού στην Ευρώπη να καταβάλουν προσπάθειες για την εφαρμογή νέων κανόνων για την απαλλαγή από τον άνθρακα και μετά να λέει ξαφνικά: ‘καταργώ όλους τους δασμούς για να επιτρέψω την είσοδο προϊόντων που δεν εφαρμόζουν αυτούς τους κανόνες’»

Η Γερμανία που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με τη Mercosur πρότεινε να χωριστεί η εμπορική συμφωνία σε τμήματα, αφήνοντας έξω τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εύνοια των αυτοκινητοβιομηχανιών  και να αυξήσει τις εξαγωγές της σε αυτοκίνητα και μηχανήματα. Αυτό, βέβαια, η Γαλλία δεν το δέχτηκε.

ΠΗΓΉ:Euractiv Greece

Σχετικά άρθρα