Αρχική » Η ΕΕ απαιτεί από τις ΗΠΑ άρση των δασμών για τις ισπανικές ελιές «πλήρως & αμέσως»

Η ΕΕ απαιτεί από τις ΗΠΑ άρση των δασμών για τις ισπανικές ελιές «πλήρως & αμέσως»

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά
Άρση των δασμών για τις ισπανικές ελιές «πλήρως και αμέσως» απαιτεί η ΕΕ από τις ΗΠΑ

«Εάν εγκριθεί, η έκθεση θα καταστεί δεσμευτική μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης και την άρση των δασμών», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ώριμες ελιές από την Ισπανία δεν συνάδουν με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και η ΕΕ αναμένει από την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα για να συμμορφωθεί, με περιορισμένα «περιθώρια συμβιβασμού», αναφέρεται σε σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το Euractiv.

Την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) ο ΠΟΕ δημοσιοποίησε έκθεση που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα του οργάνου επίλυσης διαφορών 2022 σχετικά με τη μη συμμόρφωση των εμπορικών μέτρων των ΗΠΑ κατά των ελιών από την Ισπανία.

«Εάν εγκριθεί, η έκθεση θα καταστεί δεσμευτική μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης και την άρση των δασμών», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ειδική ομάδα του ΠΟΕ απέφυγε να συστήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να επιβάλλουν τους παράνομους δασμούς, όπως ζήτησε η ΕΕ, διότι «η ειδική ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει συγκεκριμένες συστάσεις με αυτόν τον τρόπο», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση, αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει λειτουργικό δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ, επειδή η κυβέρνηση Trump μπλόκαρε τους διορισμούς στο όργανο. Η έφεση των ΗΠΑ θα πέσει «στο κενό», σύμφωνα με την ορολογία του ΠΟΕ.

Αλλά εδώ τα πράγματα γίνονται λιγότερο σαφή. «Η προσφυγή στο κενό, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, μπορεί να μπλοκάρει την έκθεση της επιτροπής και όλη τη διαδικασία διευθέτησης», δήλωσε στο Euractiv ο Philippe Musquar, λέκτορας στο Science Po Lille και στο Πανεπιστήμιο Cattolica του Μιλάνου.

«Όμως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μπλοκάρισμα του οργάνου προσφυγής του ΠΟΕ», πρόσθεσε ο Musquar, «η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει κανόνες που επιτρέπουν στο μπλοκάρισμα να προβεί σε αντίποινα ακόμη και αν η διαδικασία εκδίκασης δεν έχει ολοκληρωθεί».

Για τον σκοπό αυτό, το 2021 η ΕΕ αναθεώρησε τον κανονισμό για την επιβολή των κανόνων του διεθνούς εμπορίου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία για συμβιβασμό.

Ωστόσο, η ΕΕ θεωρεί ότι «μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια αντισταθμιστικών δασμών κατά των ισπανών ελαιοπαραγωγών, παρά την απόφαση του ΠΟΕ που επιβεβαιώνει την παρανομία τους […], δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συμβιβασμού», αναφέρεται σε σημείωμα της Επιτροπής που κυκλοφόρησε χθες και είδε το Euractiv.

Η ΕΕ αναμένει «από τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως την απόφαση του ΠΟΕ και να άρουν τους δασμούς, ως τη μόνη ικανοποιητική οδό για την επίλυση αυτής της διαφοράς», προστίθεται στο έγγραφο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν την επιβολή των δασμών, το 2017, η Ισπανία ήταν ηγέτης στις εξαγωγές ώριμων ελιών προς τις ΗΠΑ.

«Οι εισαγωγές ισπανικής προέλευσης ήταν αξίας 67 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 76% των εισαγωγών ώριμων ελιών στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2022, η αξία των ισπανικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μειωθεί σε μόλις 20 εκατομμύρια δολάρια, ή το 26% των αμερικανικών εισαγωγών», υπογράμμισε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Αντιδράσεις

Η έκθεση της ειδικής ομάδας του ΠΟΕ «αποτελεί για άλλη μια φορά μια σαφή και ολοκληρωτική νίκη για την ΕΕ», σχολίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση δείχνει «για άλλη μια φορά» ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωταθλητής του ελεύθερου εμπορίου, υιοθετεί απολύτως παράνομα προστατευτικά μέτρα όταν κάποιος είναι πιο ανταγωνιστικός από αυτές», δήλωσε η σοσιαλιστική ευρωβουλευτής Clara Aguilera, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια άλλη Ισπανίδα σοσιαλιστική ευρωβουλευτής, η Inmaculada Rodríguez-Piñero, μέλος της Επιτροπής Εμπορίου, τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύαμε πάντα στο εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στον ΠΟΕ μπροστά στους άδικους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ».

 

ΠΗΓΉ: Euractiv Greece

Σχετικά άρθρα