Αρχική » Το εμπόριο φόβου στοιχίζει στη χώρα

Το εμπόριο φόβου στοιχίζει στη χώρα

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Η έλλειψη εργατικών χεριών έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία. Ο αγροτικός τομέας, η οικοδομή και ο κατασκευαστικός τομέας γενικότερα, οι τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ο δευτερογενής τομέας ψάχνουν εργάτες και δεν βρίσκουν.

Οι Αλβανοί που στήριζαν από το 1990 την οικονομία και τους συγκεκριμένους τομείς μεγάλωσαν, επέστρεψαν στην πατρίδα τους ή μετανάστευσαν σε άλλες χώρες. Τα παιδία των Αλβανών ακολουθούν το δρόμο των Ελλήνων, σπουδάζουν και αναζητούν μια καλύτερη προοπτική από την απασχόληση στους συγκεκριμένους τομείς.

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησε αντιμεταναστευτική πολιτική για να ικανοποιήσει ένα ακραίο, ρατσιστικό και φοβικό, ακρωτήριο που κάνει μεγάλους σταυρούς αλλά μισεί το ξένο και το διαφορετικό. Δεν υπήρχε πολιτική προσέλκυσης και ένταξης μεταναστών προκειμένου να λειτουργήσουν κρίσιμοι τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα μεγάλο πρόβλημα.

Δημόσια έργα με συμβάσεις δεν ξεκινούν, καλλιέργειες περιορίζονται γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια ενώ στο τουρισμό αυξάνεται το κόστος και μειώνεται η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ο πρωθυπουργός πιεζόμενος,, κατά βάση από τον κατασκευαστικό κλάδο, ανέθεσε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά προωθώντας λύσεις, κόντρα στις αντιλήψεις του δεξιού ακρωτήριου της ΝΔ.

Η πρώτη σύγκρουση έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία για την παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας. Η κομματική πειθαρχία αλλά και η κατανόηση του προβλήματος δεν άφησε περιθώρια για άλλες λεβέντικες διαφοροποιήσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι όμως αυτό που λέμε πολύ αργά και πολύ λίγο.

Το τελευταίο διάστημα υπογράφονται διμερείς συμφωνίες  εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία, το Βιετνάμµ, και οι Φιλιππίνες προκειμένου να εξασφαλισθούν εργατικά χέρια. Στελεχώνονται ταυτόχρονα οι αρμόδιες  υπηρεσίες κεντρικά και περιφερειακά για να  γίνει με οργανωμένο τρόπο η προσέλκυση και η ένταξη των μεταναστών στην παραγωγική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αυτό είναι και το κρίσιμο η ένταξη μεταναστών με οργανωμένο τρόπο στη χώρα. Σε αυτό θα πρέπει να δοθεί βάση και να ασκηθεί πίεση.  Οι γενικές  απαγορεύσεις, το κυνήγι μαγισσών και το εμπόριο φόβου φτιάχνει πολιτικές καριέρες αλλά στοιχίζει στη χώρα και τους κατοίκους της.

 

panagopg@gmail.com

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online (eleftheriaonline.gr)

Σχετικά άρθρα