Αρχική » Ελάχιστο εγγυημένο αγροτικό εισόδημα

Ελάχιστο εγγυημένο αγροτικό εισόδημα

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Γράφτηκε από τον Θανάση Λαγό

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η παραγωγικότητα ανά απασχολούμενο στον πρωτογενή τομέα είναι 10.361 ευρώ και στον δευτερογενή 111.268. Σύμφωνα επίσης με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου απασχολούνται 64.837 εργαζόμενοι και στον δευτερογενή μόλις 17.186 εργαζόμενοι.

Μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, μια κανονική Περιφέρεια θα άνοιγε τον διάλογο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όμως οι περισσότεροι ομιλητές αγνόησαν επιδεικτικά όχι μόνο τα στοιχεία για την παραγωγικότητα αλλά και τη δημογραφική πραγματικότητα, που εξαιτίας της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού καθιστά ανέφικτη την υιοθέτηση καινοτόμων παραγωγικών μεθόδων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λαϊκισμού και πλειοδοσίας υποσχέσεων προφανώς δεν έχει κανένα νόημα να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα οδεύει ξανά προς τη χρεοκοπία, επειδή η πολιτική ηγεσία της και οι κοινωνικοί εταίροι ασχολούνται με τη διανομή της πίτας των ενισχύσεων (κρατικών και ευρωπαϊκών), ενώ δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη βελτίωση των μεγεθών της πραγματικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση και για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν περιμένουμε θαύματα στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν περιμένουμε να αγγίξει η παραγωγικότητα ούτε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ούτε το 50% της παραγωγικότητας του δευτερογενούς τομέα. Είναι δύσκολο όμως να καταβληθεί μια προσπάθεια με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 15% ή 20% την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο; Προφανώς δεν είμαι εγώ αρμόδιος να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Θα επισημάνω όμως για ακόμα μια φορά το αδιέξοδο της πολιτικής, που επιδοτεί θνησιγενείς καλλιέργειες στερώντας πόρους από τις εν δυνάμει κερδοφόρες παραγωγικές δραστηριότητες. Και τελικώς το κράτος πρέπει να διασφαλίζει μόνο τα κέρδη τής «Μορέας Α.Ε.» αφήνοντας στο έλεος της αγοράς τους αγρότες; Η απάντηση είναι αυτονόητη, αλλά κανένας δεν θέλει να την συζητήσει. Το κράτος πρέπει να ορίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα αγροτικά νοικοκυριά, με στόχο αφενός να ανακόψει τον δημογραφικό κατήφορο της υπαίθρου και αφετέρου να αποκαταστήσει την οικολογική ισορροπία, που έχει διαταραχθεί εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας. Το ελάχιστο εγγυημένο αγροτικό εισόδημα πρέπει όμως να αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγική διαδικασία, με στόχο να απελευθερωθούν οι συντελεστές που θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του πρωτογενούς τομέα.

Σ.Σ. Η Φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online (eleftheriaonline.gr)

Σχετικά άρθρα