Αρχική » Θετικό το πρόσημο των αγροτικών κινητοποιήσεων

Θετικό το πρόσημο των αγροτικών κινητοποιήσεων

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Κάνοντας τον απολογισμό των φετινών κινητοποιήσεων διαπιστώνει κανείς ότι μόνο κέρδη προέκυψαν για τον αγροτικό κόσμο και ιδιαίτερα για το αγροτικό κίνημα. Όλοι συμφωνούν ότι οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν διαφορετικές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είχαν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και πώς θα μπορούσε να είχαν άλλωστε, όταν η Θεσσαλία συνεχίζει να μετρά πληγές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

 

Μία ακόμη αγροτική κινητοποίηση πέρασε στην ιστορία, μετά την προχθεσινή αποχώρηση των τρακτέρ από τα μπλόκα, που είχαν στήσει οι αγρότες σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για το κόστος παραγωγής και όσα προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ανεξαρτήτως της ικανοποίησης ή μη των αιτημάτων από την κυβέρνηση, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες είναι σίγουρο ότι κέρδισαν τη συμπάθεια του κόσμου, η κοινωνία ήταν σύσσωμη στο πλευρό τους. Κι αυτό γιατί κατάφεραν πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, να περάσουν το μήνυμα ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που είναι σήμερα η ακρίβεια, συνδέεται με τη βιωσιμότητά τους και με το μέλλον των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
«No farmers no food», ελληνιστί «χωρίς εμάς τι θα φας» έλεγε το πανό το οποίο έπαιξε πολύ στα ΜΜΕ. Όσο εγωιστικό και αν ακούγεται είναι μία πραγματικότητα. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι αν αποχωρήσουν από την παραγωγική διαδικασία οι αγρότες και κυριαρχήσουν οι εισαγωγές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πολυεθνικές τότε οι αυξήσεις στα τρόφιμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η ποιότητα των προϊόντων θα γίνει είδος πολυτελείας.
Αυτή τη συμμαχία «αγροτών – κοινωνίας» φέρεται να αντιλήφθηκε και η κυβέρνηση, η οποία άλλαξε τη στάση της. Κι ενώ αρχικά επιδείκνυε μία επιθετική συμπεριφορά χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις «υποκινούμενες», στη συνέχεια δήλωσε ότι «τις κατανοεί και θα τις χρησιμοποιήσει στις Βρυξέλλες και στις συζητήσεις που έγιναν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Ο ΣΩΚΡ. ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ

Κάνοντας τον δικό του απολογισμό, ο εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας (από τα Φάρσαλα, με παρουσία στο μπλόκο του Ε65 στην Καρδίτσα) δήλωσε ότι «οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν καθόλα πετυχημένες, καθώς και κάποια αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν και καταφέραμε να κοινοποιήσουμε στην κοινή γνώμη, εγχώρια και διεθνή, την αναγκαιότητα στήριξης της αγροτικής παραγωγής.
Η κοινωνία κατάλαβε και μας το έδειξε με το πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στα συλλαλητήρια που κάναμε στις πόλεις και στην Αθήνα ότι χωρίς εμάς δεν πρόκειται να απολαύσει φτηνά ποιοτικά προϊόντα και να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.
Επιπλέον είναι θετικό ότι το αγροτικό κίνημα εμφανίστηκε ενωμένο. Μαζί ξεκινήσαμε, μαζί αποχωρήσαμε. Δεν υπήρξαν διαφωνίες. Όσον αφορά στα αιτήματα, αν δεν βγαίναμε στους δρόμους δεν θα παίρναμε τα 83 εκατομμύρια ευρώ επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, καθώς όπως είναι γνωστό δεν είχε γραφτεί στον προϋπολογισμό για τη φετινή χρονιά. Ακόμη και η επιδότηση στο τιμολόγιο ρεύματος στα 9,3 λεπτά σε σχέση με τα 15- 16 λεπτά που πληρώνουμε τώρα, είναι επιτυχία. Επίσης πετύχαμε αυτή η επιδότηση να μην ισχύει όπως αρχικά ανακοινώθηκε από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά όλο τον χρόνο, βοηθώντας σημαντικά και τον κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος επίσης δοκιμάζεται σκληρά».
Σχολιάζοντας δε την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς ο κ. Αλειφτήρας δηλώνει αισιόδοξος: Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπου και όποτε γίνει, θα εμφανιστούμε διεκδικητικοί, όχι μόνο για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, αλλά και για έργα που σχετίζονται με το πρόβλημα της λειψυδρίας. Φυσικά θα ρίξουμε ξανά στο τραπέζι την αναγκαιότητα μεγαλύτερης επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα και όλα τα θέματα που δεν καταφέραμε να λύσουμε σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ.
Ο Φαρσαλινός αγρότης δηλώνει ότι «η πίεση προς την κυβέρνηση αλλά και προς τις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Στις 25-26 Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις. Προφανώς είναι και η πίεση των ευρωεκλογών, αλλά και το γεγονός ότι έχουν καταλάβει όλοι ότι έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα οι βαμβακοπαραγωγοί από τα 90€/στρέμμα που ελάμβαναν ενίσχυση (check), φέτος πληρώθηκαν 23€/στρ. Αυτή η μεγάλη οριζόντια περικοπή αν και είχε ορίζοντα τριετίας, κάποιοι «φωστήρες» την επέβαλαν από φέτος. Θα αγωνιστούμε ώστε αυτή η περικοπή τα μην ισχύσει τα επόμενα χρόνια».

Ο Γ. ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης θέτει μία ακόμη θετική παράμετρο των φετινών κινητοποιήσεων. Το γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρέθηκαν πολλά νέα παιδιά, που με την ορμή και την αποφασιστικότητά τους έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στην κινητοποίηση. Οι νέοι χρησιμοποιώντας τα social media κατάφεραν να κοινοποιήσουν σε όλους τα αιτήματά μας και την ανάγκη στήριξης της πλημμυρόπληκτης Θεσσαλίας. Αυτή είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, σημειώνει.

 

Γ. Ρούστας

ΠΗΓΉ: (eleftheria.gr)

Σχετικά άρθρα