Αρχική » Πώς καλλιεργούμε τα Φαρμακευτικά φυτά στο μπαλκόνι μας

Πώς καλλιεργούμε τα Φαρμακευτικά φυτά στο μπαλκόνι μας

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά
Από τα βάθη των αιώνων οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βότανα τόσο για τις μαγειρικές, τις αρωματικές όσο και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κατέχουν εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα, καθώς τα συναντάτε παντού. Έχετε σκεφτεί να δημιουργήσετε τον δικό σας ιατρικό κήπο στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας;

Αν επιλέξετε σωστά τα βότανά σας, μπορούν να σας βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις. Μπορούν να ανακουφίσουν τις στομαχικές διαταραχές, να μειώσουν τις κράμπες, να θεραπεύσουν τη ναυτία, να ανακουφίσουν τις ημικρανίες και πολλά άλλα. Αν προτιμάτε να ακολουθήσετε λοιπόν μια φυσική προσέγγιση για τη θεραπεία διαφορετικών προβλημάτων υγείας, η φύτευση ενός ιατρικού κήπου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε πάντα πρόσβαση σε φυσικά είδη που θα σας βοηθήσουν.

«Φαρμακευτικά» φυτά: Ποια είναι

ΑΛΟΗ: Ενα θαυμάσιο παχύφυτο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, που μπορείτε να το έχετε στην αυλή ή στη βεράντα σας σε ηλιόλουστο μέρος. Η πυκνή γέλη (τζελ) που συναντάτε σε μια κάθετη τομή στο φύλλο της, ανακουφίζει από τα εγκαύματα ηλιακά και μη. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει μαλακτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, έχει την ικανότητα να επουλώνει τις πληγές προωθώντας την αύξηση των κυττάρων. Βοηθά, δηλαδή, στην ανάπλαση των ιστών. Η αλόη χρησιμοποιείται τοπικά για τη θεραπεία του έρπητα, της ψωρίασης, των εκζεμάτων, της ακμής και της δερματίτιδας.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ: Το αρωματικό δενδρολίβανο είναι αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, τονώνει την καρδιακή λειτουργία και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Επιπλέον βοηθά τη διαδικασία πέψης και είναι σπασμολυτικό. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντάς σας από τις λοιμώξεις. Μπορεί να ανακουφίσει τον ανεπιθύμητο πόνο σε όλο το σώμα, είτε ο πόνος προκαλείται από την άσκηση, το κρυολόγημα ή ακόμα και τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Αν και το δεντρολίβανο είναι αρκετά ωφέλιμο, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η υπερβολική κατανάλωσή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερεθισμούς.

ΔΥΟΣΜΟΣ: Το ρόφημα του δυόσμου βοηθά τόσο στη δυσπεψία όσο και στο φούσκωμα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ναυτίας, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι δυόσμου πριν από το ταξίδι σας. Τέλος, μερικές μόνο εισπνοές του θα σας ελαφρύνουν από το μπούκωμα.

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ: Αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, στυπτικές, μηκυτοκτόνες είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητές της. Η χρήση της τοπικά συστήνεται για ήπια εγκαύματα. Φλεγμονές του στόματος και του φάρυγγα ανακουφίζονται, ενώ έχει και καλλυντική δράση, καθώς λίγη ποσότητα αρκεί για να ξεράνει τα σπυράκια μας. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει τον πονόλαιμο και να μειώσει τον πυρετό.

ΜΕΝΤΑ: Ενα από τα πιο ωφέλιμα φυτά που πρέπει να έχετε στον ιατρικό σας κήπο είναι τα φυτά μέντας λόγω των φύλλων της. Τα φύλλα μέντας κάνουν θαύματα όταν πρόκειται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων και προβλημάτων υγείας. Οταν καταναλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, τα φύλλα μέντας μπορούν να βοηθήσουν με τις κράμπες της περιόδου, τις ημικρανίες, τα φραγμένα ιγμόρεια και την κακοσμία του στόματος. Αν νιώθετε ότι έχετε κρυολόγημα ή αν σας έρθει η περίοδος, προσθέστε μερικά φύλλα μέντας σε ένα ποτήρι νερό ή προσθέστε τα σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι, για να αποκομίσετε τα οφέλη που προέρχονται από αυτά τα φυσικά φύλλα.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα και το σώμα. Εάν διανύετε εμμηνόπαυση, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε πολλά συμπτώματα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων, όπως τυχαίες εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Η κατανάλωση φασκόμηλου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Είναι εξίσου καλό στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Οι ιδιότητες του χαμομηλιού σε κομπρέσα είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο σε ερεθισμένο δέρμα και τραυματισμούς, όσο και καταπραϋντικό για τα μάτια. Ακόμη η πόση του βοηθά στη δυσπεψία. Τέλος, τα άνθη του χαμομηλιού κάνουν καλό στον κλονισμό και τη νευρική διαταραχή. Το χαμομήλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πού να τα φυτέψετε

Τα περισσότερα βότανα ευδοκιμούν σε ένα τυπικό έδαφος κήπου, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Ωστόσο, ορισμένα βότανα, όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα και η δάφνη, που είναι ξυλώδη φυτά, προτιμούν αμμώδη, στραγγιζόμενα εδάφη. Η καλή αποστράγγιση είναι ζωτικής σημασίας διότι ελλοχεύει ο φόβος να σαπίσουν οι ρίζες τους σε υγρό έδαφος. Οπως όλα τα φυτά, έτσι και τα βότανα, δεν θέλουν να είναι εκτεθειμένα σε περιοχές με έντονο άνεμο. Προτιμήστε να τα φυτέψετε σε συστάδες ή κοντά στο σπίτι ή δίπλα σε άλλα κτίρια ή τοίχους παρέχοντάς τα ένα ζεστό, προστατευτικό μικροκλίμα.

Καλλιεργώντας τα φαρμακευτικά βότανα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες

• Προμηθευτείτε φυτόχωμα υψηλής ποιότητας, το οποίο εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Αν επιλέξετε χώμα κήπου, τοποθετήστε στον πάτο της γλάστρας σας βότσαλο ή σπασμένο κεραμίδι και ενδιάμεσα λίγη ελαφρόπετρα.

• Μετά τη φύτευση των φαρμακευτικών φυτών σας, λιπάνετε με ένα βασικό λίπασμα χαμηλό σε άζωτο και υψηλό σε κάλιο, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις ιδιότητές τους.

 

 

 

πηγή:  (eleftherostypos.gr)

Σχετικά άρθρα