Αρχική » «Κόκκινη γραμμή» για τη Θεσσαλία το βαμβάκι

«Κόκκινη γραμμή» για τη Θεσσαλία το βαμβάκι

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Το βαμβάκι θα πρέπει να παραμείνει να παράγεται στη Θεσσαλία διατυπώθηκε χθες στην 7η ετήσια εσπερίδα για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας», για την προώθηση του ελληνικού βαμβακιού.

 

Παρουσία αγροτών, γεωπόνων, εκκοκκιστών και αιρετών της αυτοδιοίκησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το βαμβάκι, προβλήματα και προτάσεις που αφορούν την καλλιέργεια.

«Το βαμβάκι ξεκίνησε από τη Θεσσαλία και θα μείνει πάντα στη Θεσσαλία» ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Δ.Ο.Β. κ. Ευθύμιος Φωτεινός, κάνοντας αναφορά για την πορεία του βαμβακιού το 2023 και επισημαίνοντας το ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά με τις πλημμύρες έκλεισε με τον πλέον πιο άσχημο τρόπο, ειδικά για τη Θεσσαλία.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας, ο κ. Φωτεινός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Είναι μια πρόταση την οποία η Διεπαγγελματική Βάμβακος δεν υιοθετεί και ότι έχει στοιχεία και μελέτες που λένε ότι το βαμβάκι είναι το λιγότερο υδροφόρο από τα άλλα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΓΕΩΤΕΕ Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση ως απάντηση στην πρόταση της ολλανδικής εταιρείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Το βαμβάκι είναι μια κόκκινη γραμμή για το μέλλον της δικής μας Περιφέρειας και όποιοι νομίζουν ότι το βαμβάκι θα έχει την κατάληξη της ζάχαρης, να το ξεχάσουν! Θα γίνει πόλεμος κανονικός και θέλω να περάσει το μήνυμα παντού». Ακόμα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι: «Το βαμβάκι πρέπει να παραμείνει γιατί έχει τεράστια προστιθέμενη αξία για τη Θεσσαλία».

Ακολούθησαν θεματικές ενότητες από τη Δ.Ο.Β. – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», με θέμα τη συνεργασία και την εκπαίδευση των παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές. Την προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας. Το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του. Οι ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: Ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς κ.ά.

 

Του Γ. Γκαντέλου

πηγή: (eleftheria.gr)

Σχετικά άρθρα