Αρχική » Ξεκινούν διαδικασίες αναγνώρισης Διεπαγγελματικής Οσπρίων

Ξεκινούν διαδικασίες αναγνώρισης Διεπαγγελματικής Οσπρίων

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Με προσωρινό προεδρείο ξεκινούν οι διαδικασίες αναγνώρισης Διεπαγγελματικής Οσπρίων. Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα πιο κοντά στο στόχο για τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, βρίσκεται, πλέον, ο τομέας των οσπρίων, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τα 15 ιδρυτικά μέλη του υπό αναγνώριση κλαδικού φορέα.

Εκπρόσωποι οργανώσεων παραγωγών, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης και εμπορίας οσπρίων, από όλη τη χώρα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα περίπου 60% και 70% του τομέα τους, συναντήθηκαν στην Καστοριά, όπου και προορίζεται να είναι η έδρα της Διεπαγγελματικής και προχώρησαν αφενός στην έγκριση του καταστατικού ίδρυσης του νέου οργάνου και αφετέρου στην ανάδειξη προσωρινής διοίκησης.

Στο προσωρινό ΔΣ, πρόεδρος ανέλαβε ο Χρήστος Τσιχήτας, από την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος το Άγις Πιστιόλας από την Agrino, Ταμίας ο Χρήστος Σουλιώτης από το ΘεσΤο και μέλη οι Άγης Καραγεωργίου από την 3 Άλφα και Νίκος Στεργίου από την Αγροτική Καινοτομία Φλώρινας.

Πρώτη προτεραιότητα του νεοσύστατου σχήματος θα είναι να «τρέξει» τις διαδικασίες για την αναγνώριση του καταστατικού και από το ΥπΑΑΤ και παράλληλα να προχωρήσει και σε εγγραφές νέων μελών, διότι όπως ειπώθηκε υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από τον παραγωγικό τομέα, όσο κι από τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας αξίας των οσπρίων.

Υπολογίζεται πως για να ολοκληρωθούν διαδικαστικά τα πρώτα βήματα σε επίπεδο προτεραιοτήτων, θα απαιτηθεί περίπου ένα δίμηνο και στη συνέχεια θα συγκληθεί και η γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής, προκειμένου να αναδειχθεί το κανονικό διοικητικό συμβούλιο.

Κάτω από την «ομπρέλα» της υπό σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής οσπρίων θα τεθούν τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, τα λαθούρια, τα κουκιά και ό,τι άλλο καλλιεργείται στη χώρα και σχετίζεται με το χώρο.

Στις θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού βασικός σκοπός της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων θα είναι η προαγωγή και η προάσπιση των προϊόντων που θα αντιπροσωπεύει.

Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος θα πέσει σε ζητήματα συντονισμού και καλύτερης οργάνωσης, διάθεσης, διαχείρισης και παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα όσπρια.

Επίσης, θα επιδιωχθεί αύξηση της εγχώριας παραγωγής για τα προϊόντα του κλάδου, διότι το ισοζύγιο σήμερα είναι ελλειμματικό, βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών, με τη συνδρομή και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για την παροχή εκπαίδευσης, καθώς και η προστασία των ελληνικών προϊόντων, έναντι της στρέβλωσης στην αγορά, με την εισαγωγή οσπρίων από τρίτες χώρες, τα οποία «πολιτογραφούνται» στη συνέχεια ελληνικά και πωλούνται σε βάρος της εγχώριας παραγωγής.

«Ο κύριος στόχος θα είναι να απαλείψουμε πλήρως εάν είναι δυνατό αυτή τη στρέβλωση γιατί δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε όλους όσοι εμπλέκονται με το προϊόν. Και στους μεταποιητές και τους εμπόρους οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο, αλλά και στους παραγωγούς όπου επικρατεί απογοήτευση με συνέπεια να μειώνεται η καλλιέργεια οσπρίων», ανέφερε πηγή που μετείχε στη συνάντηση, προσθέτοντας πως «αν δεν μπει ένα φρένο σε αυτή την αναρχία που υπάρχει κυρίως στο χύμα προϊόν, σε λίγα χρόνια θα καταστεί αδύνατη η καλλιέργεια των οσπρίων στη χώρα. Ήδη σε περιοχές όπως είναι η Καστοριά και η Πρέσπα, με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια, υπάρχει σημαντική μείωση των φασολιών, που φτάνει περίπου στο 40% σε σχέση με πριν από 4 χρόνια».

Στα σχέδια της υπό αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών για τη στήριξης των ελληνικών οσπρίων μέσω της ανάδειξης της ποιοτικής υπεροχής που διατηρούν έναντι των οσπρίων από άλλες χώρες.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Καστοριάς, το οποίο θα παράσχει προσωρινά στέγη, αλλά και τεχνική και γραμματειακή στήριξη στο Φορέα, μέχρι ο τελευταίος να αποκτήσει δικούς του χώρους. Σε αυτή το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από οργανώσεις όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμό Νέων Αγροτών Λάρισας, από το Κτήμα Αγρότη Λάρισας, από την ΕΑΣΘ, το ΘεσΤο, από την Ένωση Κιάτου, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Αγροτικών Προϊόντων Καστοριάς, από την 3 Άλφα, από την Agrino, από τα Όσπρια Πάργας, από τα Προϊόντα Γης Βοΐου και άλλοι.

Η Σχετική ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής έχει ως εξής:

“Στην Καστοριά χθες 13 Μαρτίου 2024 έγινε η ιδρυτική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.

15 φορείς της παραγωγής και της μεταποίησης και τυποποίησης των εξαιρετικών ελληνικών οσπρίων συναντήθηκαν στην Καστοριά και υπέγραψαν την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων Ελλάδας με έδρα την Καστοριά.

Οι φορείς συνυπέγραψαν το Καταστατικό της Οργάνωσης για να ακολουθήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αναγνώρισή της.

Οι κυρίαρχοι στόχοι της οργάνωσης είναι:

  • Η αύξηση της παραγωγής των οσπρίων στη χώρα μας.
  • Η προστασία από το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων
  • Ο σχεδιασμός δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
  • Η ανάδειξη της ποιότητας των συγκεκριμένων προϊόντων, η διατροφική τους αξία και η συμβολή στην υγεία των καταναλωτών.

Αμέσως μετά την έγκριση του Καταστατικού από τις αρμόδιες αρχές, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση όλων των μελών και των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν για την έναρξη των επίσημων εργασιών της.

Ορίστηκε 5μελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης το οποίο απαρτίζουν οι:

  • Καραγεωργίου Άγης
  • Πιστιόλας Άγις
  • Σουλιώτης Χρήστος
  • Στεργίου Νικόλαος
  • Τσιχήτας Χρήστος

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της Οργάνωσης είναι η εταιρία “ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.” με τον Πρόεδρό της κ. Ντίνο Μπλιάτσιο”.

Σχετικά άρθρα