Αρχική » Ανεξέλεγκτη επέκταση φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό κάμπο

Ανεξέλεγκτη επέκταση φωτοβολταϊκών στον Θεσσαλικό κάμπο

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Ανεξέλεγκτη η επέκταση των φωτοβολταϊκών στον κάμπο – εισαγγελική παρέμβαση -Καταγγελίες από τον Παλαμά Δομοκού. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στον κάμπο της Θεσσαλίας, αλλά και στο γειτονικό οροπέδιο Δομοκού. Μετά τους αγρότες στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή των Φαρσάλων που είχαν καταθέσει αγωγή, μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν και αγρότες από την περιοχή του Παλαμά Δομοκού και φαίνεται ότι ο αρμόδιος ανακριτής θα προχωρήσει σε έρευνα συγχωνεύοντας τις δύο αγωγές για το αν τηρείται ο νόμος της δέσμευσης μόνο του 0.8% της γης υψηλής παραγωγικότητας ανά περιφερειακή ενότητα ή αν έχει καταστρατηγηθεί από τους μεγάλους ενεργειακούς παίχτες.

 

Το θέμα λαμβάνει διαστάσεις όταν πρόκειται για κοινότητες, αφού μπορεί να υπάρχει δέσμευση μεγάλου ποσοστού των αγροτικών γαιών. Ήδη στο Μοσχοχώρι της Λάρισας πληροφορούμαστε ότι έχουν δεσμευτεί από μεγάλο ενεργειακό όμιλο εκτάσεις άνω των 5.500 στρεμμάτων για την κατασκευή γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών πάρκων εκατοντάδων Μεγαβάτ. Μιλώντας με το γεωπόνο και αγρότη της περιοχής Παλαμά Δομοκού Δημήτρη Σταυρογιάννη στο “Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας” μας ανέφερε πως υπάρχει μία ιδιότυπη “ομερτά- ανάμεσα στους αρμόδιους και τις εταιρείες και η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων αγροτών και κατοίκων είναι μηδενική για το λόγο αυτό προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

“Καθημερινά ξεφορτώνουν φορτηγά πάνελ φωτοβολταϊκών στην περιοχή μας και κανείς δεν ενδιαφέρεται αν αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αγροτική μας παραγωγή, καθώς στο χωριό οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με οπωροκηπευτικά, άρα τι τρόφιμα θα καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή. Ο νόμος πρέπει να αλλάξει και από περιφερειακή ενότητα οι περιορισμοί θα πρέπει να επεκταθούν ανά τοπική κοινότητα, διαφορετικά πολλά χωριά σε Θεσσαλία και βόρεια Φθιώτιδα θα σβήσουν, ειδικά όσα βρίσκονται σε οροπέδια όπως στο Δομοκό και τα Φάρσαλα, που προτιμούνται από τις εταιρείες λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης από το φυσικό δροσισμό το καλοκαίρι” κατέληξε ο κ. Μητσογιάννης”

πηγή:(thessaliatv.gr)

Σχετικά άρθρα