Αρχική » Να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασωπού ποταμού

Να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασωπού ποταμού

από agrotime
5 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά
Το θέμα της χωροθέτησης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή της Τανάγρας, έφερε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, δρομολογείται η κατασκευή ΧΥΤΒΕΑ στην Τανάγρα.
Η εν λόγω εγκατάσταση χωροθετήθηκε εντός της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού, η οποία γνωρίζει πολύ σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση και λόγω της λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή Οινόφυτα-Σχηματάρι.
Η συγκεκριμένη χωροθέτηση προκαλεί εντύπωση για δύο λόγους:
1) Υπάρχουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες τονίζουν  ότι πρέπει η πολιτεία να προβεί στην απορρύπανση του ποταμού, αποτρέποντας οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση στην λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού και να λάβει μέτρα προστασίας και αποκατάστασης της λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεση επικίνδυνων, τοξικών και καρκινογόνων βιομηχανικών αποβλήτων.
2) Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παραγγέλθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής το 2017 και παραδόθηκε από τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας κ. Θωμαϊδη το 2020 «στον Ασωπό παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιομένων χημικών ενώσεων (PFAS), η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τρεις φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια». Αλγεινή εντύπωση, δε,  προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα αυτή έμεινε κρυφή από την κοινή γνώμη μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2023.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε να μάθει από τον υπουργό πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέσιμη από το 2020, η οποία να αποδεικνύει με σοβαρά επιστημονικά στοιχεία ότι ο Ασωπός είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένος και παρόλα αυτά  να αποφασίζεται να χωροθετηθεί η εγκατάσταση επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή στα τέλη του 2022 και να εγκρίνονται οι αντίστοιχοι περιβαλλοντικοί όροι ερήμην της μελέτης αυτής.
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον Υπουργό αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατες μετρήσεις ποιότητας υδάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίες παραδίδονται στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Ενέργειας. Τόνισε δε,  ότι αυτές είναι μυστικές και δεν δημοσιοποιούνται, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής οφείλουν να ακούσουν την αλήθεια από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη 
«Μπορείτε κύριε Υπουργέ σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων να διαβεβαιώσετε ότι η ποιότητα των υδάτων στην περιοχή του Ασωπού είναι στο επίπεδο που προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία;».
Επιπρόσθετα ζήτησε να μάθει κατά πόσο έχει ληφθεί υπόψιν του Υπουργείου η προσφυγή των κατοίκων του Ωρωπού, που θέτει ζητήματα απόστασης του ΧΥΤΒΕΑ από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, σχολεία, σεισμικά ρήγματα και αρχαιολογικούς χώρους, και αν αυτή ευδοκιμήσει ποια είναι η εναλλακτική λύση του Υπουργείου.
Δυστυχώς, οι απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργού δεν υπήρξαν ούτε δεσμευτικές, ούτε καθησυχαστικές.
Χριστοδουλάκης Μανώλης

Σχετικά άρθρα