Αρχική » ΚΕΟΣΟΕ- Πρώτη σε αμπελώνες η Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΚΕΟΣΟΕ- Πρώτη σε αμπελώνες η Περιφέρεια Πελοποννήσου

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων των αδειών φύτευσης αμπελιού, στην οποία προχώρησε η ΚΕΟΣΟΕ, πρώτη Περιφέρεια κατατάσσεται η Πελοπόννησος με 7.868,64 στρέμματα για την περίοδο 2016-2023.

Ταυτόχρονα, η ΠΕ Πελοποννήσου κατατάσσεται πρώτη και ως προς την υφιστάμενη έκταση αμπελώνων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του in.gr σύμφωνα με το οποίο: «Σε 48.584,28 ανέρχονται οι νέες άδειες φύτευσης αμπελιού που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το 2016 έως το 2023, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα το ποσοστό των πραγματικών φυτεύσεων (εκτός του 2016 ποσοστό που ανερχόταν στο 61% περίπου), καθώς η υποχρέωση φύτευσης του αμπελώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τρία χρόνια μετά τη χορήγηση της άδειας φύτευσης (με εξαίρεση τα έτη της πανδημίας).

 

Με κριτήριο την περιφερειακή κατανομή των αδειών φύτευσης, ως μοντέλο κατανομής, που σημαίνει ότι κάθε Περιφέρεια λαμβάνει άδειες φύτευσης ίσες σε έκταση με το 1% της φυτεμένης με αμπέλια σε αυτή έκταση (απολύτως αναλογικό κριτήριο, για όλες τις Περιφέρειες) από το 2016 και μετά, παρατηρείται ότι, κατά σειρά οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν λάβει άδειες φύτευσης, σημαντικά αυξημένες σε έκταση σε σύγκριση με το 1% των ήδη φυτεμένων εκτάσεων με αμπέλια σε αυτές και αυτό όπως προαναφέρθηκε οφείλεται στη χορήγηση αδειών φύτευσης από το 2016 έως το 2019, σε εθνικό επίπεδο.

Άγνωστο παραμένει μέχρι σήμερα το ποσοστό των πραγματικών φυτεύσεων (εκτός του 2016 ποσοστό που ανερχόταν στο 61% περίπου), καθώς η υποχρέωση φύτευσης του αμπελώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τρία χρόνια μετά τη χορήγηση της άδειας φύτευσης (με εξαίρεση τα έτη της πανδημίας).

Αντίθετα στην Αττική, στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο, οι χορηγηθείσες άδειες φύτευσης υπολείπονται σε σύγκριση με το 1% επί των ήδη φυτεμένων εκτάσεων σε αυτές με αμπελώνες.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, σε αρκετές Περιφέρειες που εμφανίζουν, μειωμένη χορήγηση εκτάσεων, αυτή οφείλεται σε αιτήματα που η αιτούμενη έκταση νέων φυτεύσεων είναι μικρότερη από αυτήν που αναλογεί στην Περιφέρεια, βάσει του 1% της φυτεμένης σε αυτή έκτασης με αμπέλια.»

 

ΠΗΓΉ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online (eleftheriaonline.gr)

Σχετικά άρθρα