Αρχική » Όχι Κουρέτα στο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης Θεσσαλίας

Όχι Κουρέτα στο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης Θεσσαλίας

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Αντίθετος με το σχεδιασμό της Ολλανδικής εταιρίας HVA International, εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κύριος Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας αναφορικά με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

 

Ο κύριος Κουρέτας σχολιάζοντας με απορία το γεγονός πως οι Ολλανδοί παρέδωσαν ένα σχέδιο 430 σελίδων σε μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν είναι μεταφρασμένο, θυμίζοντας την εποχή των:

«Μνημονίων και την δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το μνημόνιο», χαρακτηρίζοντας πολύ «άσχημη εμπειρία την όλη πρόταση των Ολλανδών».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κάνοντας μία μικρή παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σημείωσε ότι τα άμεσα έργα θα φτάσουν το κόστος των 535 εκατ. ευρώ και αφορούν διανοίξεις ποταμών και καθαρισμό ρεμάτων.

Βέβαια ο κ. Κουρέτας χαρακτήρισε λάθος το σχεδιασμό των Ολλανδών. «Ενώ συμφωνούμε στα έργα, η προτεραιοποίηση είναι λανθασμένη κι εκεί στηρίζουν και τη συλλογιστική για την απομάκρυνση του βαμβακιού», ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εξηγώντας ότι η HVA τοποθετεί τα αντιπλημμυρικά έργα στην τελευταία φάση του σχεδίου που φθάνει χρονικά έως το 2039.

Υδατικό έλλειμμα

Αναφορά έγινε όμως και στην αντιμετώπιση του υδατικού ελλείματος στη Θεσσαλία με τον κ. Κουρέτα να τονίζει πως είναι υποχρεωτική η κατασκευή του φράγματος στη Συκιά, προκειμένου να υπάρχει μία μικρή μεταφορά ποσότητας νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.

«Το υδατικό έλλειμμα αυτή τη στιγμή είναι 465 εκ. κ.μ νερού και μπορεί να αντιμετωπιστεί από την μερική εκτροπή του Αχελώου που θα εισφέρει 200 εκ. κ.μ. νερού ετησίως από το φράγμα της Συκιάς. Δεν επηρεάζει την περιβαλλοντική ισορροπία» δήλωσε ο κ. Κουρέτας.

Παράλληλα, έκανε αναφορά για αντικατάσταση των ανοιχτών με κλειστούς αγωγούς, σωλήνες στάγδην άρδευσης και οικολογική διαχείριση άρδευσης.

 

πηγή:npress.gr

Σχετικά άρθρα