Αρχική » Η κυκλική οικονομία προϋπόθεση για βιώσιμη & ανθεκτική ανάπτυξη.

Η κυκλική οικονομία προϋπόθεση για βιώσιμη & ανθεκτική ανάπτυξη.

από agrotime
6 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Η κυκλική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Καινοτομία & Κυκλική Οικονομία Ολοκλήρωση του Έργου «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ΣΣΚ – 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις»

 

Το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση και στηρίχθηκε στην κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον.

Το μοντέλο αυτό στηρίχτηκε στην γραμμική οικονομία  “προμήθειας, παρασκευής, απόρριψης”   κατά το οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο “τέλος της ωφέλιμης ζωής” του και δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Κυκλική οικονομία και περιβάλλον

Τα «απόβλητα»  είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου (περίπου 3% του συνόλου της ΕΕ).

Με την εφαρμογή διαδικασιών κυκλικής οικονομίας στους βασικούς τομείς:

  • Τσιμέντο
  • Αλουμίνιο
  • Πλαστικό
  • Χάλυβα
  • Τρόφιμα

Θα μειωθούν οι εκπομπές κατά 10 δις τόνους έως το 2050, όσο περίπου και οι εκπομπές στις μεταφορές.

Υπολείμματα τροφίμων και κυκλική οικονομία

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η ζύμωση των τροφίμων που πετιούνται σε χωματερές προκαλεί το 8-10% της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία αποτελεί βασική προτεραιότητα  και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος της Πράσινης συμφωνίας είναι έως το 2050 η Ευρωπαϊκή οικονομία να είναι μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εκτιμάται ότι κάθε χρόνο το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως και ισοδυναμεί με 1,3 δις τόνους, αξίας 1 τρις $, καταλήγει ως απόβλητο ή αλλοιώνεται στην συγκομιδή και τη μεταφορά.

Στόχος του Choice Plus

Το CHOICE Plus Συνεργασία Ανοικτής Καινοτομίας για την Κυκλική Οικονομία αποτελεί ένα ενιαίο έργο που συν διαμόρφωσαν 11 ανεξάρτητες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας CHOICE. Το CHOICE Plus σκοπεύει να υποστηρίξει την βιομηχανική έρευνα που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Κυκλικής Οικονομίας στην αλυσίδα αξίας του τρόφιμου.

Μέσω του  CHOICE Plus    δημιουργήθηκαν οι   προϋποθέσεις για  την ανάπτυξη της Κυκλικής Οικονομίας  του τροφίμου αξιοποιώντας υλικά που θεωρούνται απόβλητα, για την δημιουργία Νέων προϊόντων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος κυκλικής οικονομίας Choice Plus , η Proactive Μον. Α.Ε. ανέλαβε την υλοποίηση ενός συστήματος λήψης αποφάσεων για την καταγραφή και αξιοποίηση  υπολειμμάτων ή  υπό- προϊόντων του αγροτοβιομηχανικού τομέα  για την παραγωγή ζωοτροφών.

Το project το οποίο και υλοποιήθηκε αφορούσε στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την πιλοτική εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων, βασισμένου σε τεχνολογία GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) και βελτιστοποίησης, για τη Συγκέντρωση και Μεταφοράς Αγροτικών και Αγροτοβιομηχανικών Υπολειμμάτων για την Παραγωγή Ζωοτροφών, που θα επιτρέπει την επιλογή των κατάλληλων αγροτικών και αγροτοβιομηχανικών μονάδων για την τροφοδοσία μονάδων μετατροπής τους σε ζωοτροφές, βασιζόμενο στα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά, τις ανάγκες της μεταποιητικής μονάδας και φυσικά τις εκτιμήσεις του κόστους μεταφοράς.

Ο Συνεργατικός Σχηματισμός CHOICE, Cooperation for & Harvesting from Open Innovation in Circular Economy: Συνεργασία για την αξιοποίηση της Ανοικτής Καινοτομίας στην Κυκλική Οικονομία είναι μια Δράση Συντονισμού, Δικτύωσης & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με στόχο στην υποστήριξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ.

 

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος τα στελέχη της Proactive Μον. Α.Ε. συνεργάστηκαν με την Σχολή Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου και το Εργαστήριο Αξιοποίησης φυσικών πόρων και την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού  Net Mechanics A.E.

 

πηγή:(patris.gr)

Σχετικά άρθρα