Αρχική » Ζητείται χρηματοδότηση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Ζητείται χρηματοδότηση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Δυσκολεύονται οι περιφέρειες να σηκώσουν μόνες τους το οικονομικό βάρος

Αδυναμία να σηκώσουν μόνες τους το οικονομικό βάρος της υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ) μέχρι το τέλος του έτους δείχνουν στην πλειονότητά τους οι περιφέρειες της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του βαρύτατου προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, ύψους 450 εκατ. ευρώ, λόγω της απουσίας σύνταξης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης που απαιτεί η ΕΕ.

 

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν τον ΥΠΑΑΤ για τις δυσχέρειες και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες, κάνοντας αναφορά στη γενναία χρηματοδότηση που απαιτείται από την κυβέρνηση για να τρέξουν αυτά. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Τσέτσιλας.

Ο Λ. Αυγενάκης ανέφερε πως «θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν» και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν. Από την πλευρά τους οι Περιφερειάρχες δήλωσαν έτοιμοι σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, ωστόσο επισήμαναν την αναγκαιότητα διασφάλισης των πόρων για την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσω χρηματοδότησης είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην ανάγκη ύπαρξης σχετικής νομοθετικής θεσμικής θωράκισης (όπως για παράδειγμα έκδοση σχετικής διευκρινιστικής ΚΥΑ) για να μπορέσει να προχωρήσει η υλοποίηση των ΔΣΒ, την οποία καλούνται να σηκώσουν στις «πλάτες» τους οι περιφέρειες.

Εκτός από την αναγκαιότητα εξασφάλισης της χρηματοδότησης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη προσωπικού, γεγονός που αποτελεί «αγκάθι» για να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία υλοποίησης των ΔΣΒ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΑΑΤ έδωσε προθεσμία στους περιφερειάρχες να απαντήσουν αν θα αναλάβουν τη σύνταξη των Σχεδίων Βόσκησης μέχρι 19 Απριλίου.

 

 

πηγή:Αγροτικά… εφόδια (eleftheria.gr)

Σχετικά άρθρα