Αρχική » Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Προς απόσυρση ο κανονισμός για τη μείωση των φυτοφαρμάκων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Προς απόσυρση ο κανονισμός για τη μείωση των φυτοφαρμάκων

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού του έντονου κλίματος στις Βρυξέλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) ότι θα αποσύρει τον κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR), ο οποίος επεδίωκε να μειώσει κατά το ήμισυ τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030.

«Η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης», δήλωσε η von der Leyen σε ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι».

Η von der Leyen πρότεινε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να διαμορφώσει μια νέα πρόταση με μεγαλύτερη συμβολή των φορέων του αγροτικού κόσμου και τον ενδιαφερόμενων μερών μετά από εβδομάδες πανευρωπαϊκών διαμαρτυριών από τους αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ.

«Για να προχωρήσουμε, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και μια διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε η von der Leyen.

Το ευρωπαϊκό παράρτημα του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα, μιας διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως «μαύρη μέρα για την υγεία και τη βιοποικιλότητα».

«Η ανακοίνωση της Προέδρου Ursula von der Leyen για την απόσυρση του κανονισμού για τη μείωση των φυτοφαρμάκων SUR αποτελεί το τέλος μιας τρομακτικής αντίθεσης, με επικεφαλής τη βιομηχανία αγροχημικών, ενάντια σε μια πιο υγιή και ασφαλή για το μέλλον γεωργία για την ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωσή τους.

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), από την άλλη πλευρά, χαιρέτισαν την αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την σε ανακοίνωσή τους «καθυστερημένη, λογική και ανακουφιστική».

«Αυτό είναι ένα πρώτο καλό σημάδι ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τους αγρότες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι εναντίον τους», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Alexander Bernhuber στην ανακοίνωση.

«Πάντα λέγαμε ότι θα ήταν ανεύθυνο να θέσουμε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή παραγωγή τροφίμων μπροστά στις τρέχουσες κρίσεις μέσω μη ρεαλιστικών απαιτήσεων και γραφειοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο δρόμος προς το αδιέξοδο

Ο κανονισμός SUR προτάθηκε ως μέρος της εμβληματικής στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αλλά τελικά καταψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, αφού οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν από έναν συντηρητικό συνασπισμό του ΕΚ άλλαξαν ριζικά την ουσία του κειμένου.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για τη θέση του και ψήφισε επίσης να μην συνεχίσει τις εργασίες επί του φακέλου.

Πράσινοι ευρωβουλευτές και περιβαλλοντικές ομάδες όπως οι Friends of the Earth εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση.  Η απόσυρση όμως του κανονισμού μάλλον έγινε ιδιαίτερα αποδεκτή από τις  ενώσεις των ευρωπαίων αγροτών, αφού το έργο τους δε θα υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς.

Παρά την έλλειψη θέσης του Ευρωκοινοβουλίου, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ προσπάθησαν να συνεχίσουν τις εργασίες επί του κανονισμού υπό την ηγεσία της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ισπανική Προεδρία άλλαξε το αρχικό κείμενο της Επιτροπής σε μια προσπάθεια να προωθήσει τον συμβιβασμό, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τους εθνικούς στόχους μείωσης. Αυτό σήμαινε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν περισσότερα φυτοφάρμακα από άλλες, αρκεί η ΕΕ στο σύνολό της να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων στο μισό.

Τον Ιανουάριο, όταν οι Βέλγοι ανέλαβαν τα ηνία της Προεδρίας του Συμβουλίου, πρότειναν να σωθούν τουλάχιστον τμήματα του κανονισμού, ιδίως εκείνα που αφορούσαν τα προϊόντα βιοελέγχου, τις εναλλακτικές λύσεις στα χημικά φυτοφάρμακα, ωστόσο χωρίς καμία επιτυχία.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση της προέδρου Von der Leyen για την απόσυρση του κανονισμού SUR για τα φυτοφάρμακα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander de Croo σε ανάρτησή του στο X.

Η απόφαση της Von der Leyen είναι μια «χαμένη ευκαιρία», δήλωσε από την άλλη ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ Pascal Canfin.

«Πρόκειται για λάθος», πρόσθεσε, «καθώς ήμασταν έτοιμοι να αναθεωρήσουμε διεξοδικά το κείμενο αυτό για να διατηρήσουμε μόνο τα μέρη που αφορούν τις εναλλακτικές λύσεις στα χημικά φυτοφάρμακα, και να επιταχύνουμε έτσι σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης για τα προϊόντα βιοελέγχου και επιτρέποντας τη λελογισμένη χρήση εργαλείων γεωργίας ακριβείας».

Η απόφαση της Von der Leyen σημαίνει ότι μόνο η οδηγία της Επιτροπής του 2009 σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων θα παραμείνει σε ισχύ στο άμεσο μέλλον.

πηγή: Euractiv Greece

Σχετικά άρθρα