Αρχική » Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά

Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Με το ρολόι να χτυπάει αντίστροφα για την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος της νομοθετικής περιόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη (7 Φεβρουαρίου) τις τροπολογίες του σχετικά με τους νέους κανόνες για τις εξαιρετικά αμφιλεγόμενες νέες γονιδιωματικές τεχνολογίες (NGT).

Μια διακομματική πλειοψηφία υποστήριξε τελικά την πρόταση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις NGT, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν μέρος ενός πιο περιοριστικού πλαισίου για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). [European Union]

Το κείμενο εγκρίθηκε τελικά από την ολομέλεια με 307 ψήφους υπέρ, 263 κατά και 41 αποχές. Μια διακομματική πλειοψηφία υποστήριξε τελικά την πρόταση για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις NGT, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν μέρος ενός πιο περιοριστικού πλαισίου για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Οι ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της φιλελεύθερης ομάδας Renew υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά το απέρριψαν σχεδόν ομόφωνα.

Οι ψήφοι των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ήταν μοιρασμένες γεωγραφικά.

Πολλοί Σοσιαλιστές από τη νότια Ευρώπη – σε αντίθεση με τους βόρειους ομολόγους τους – υποστήριξαν τον νόμο, ενώ αρκετοί ευρωβουλευτές του ECR και του ΕΛΚ από χώρες της ανατολικής Ευρώπης – σε αντίθεση με άλλες εθνικότητες – τον καταψήφισαν.

Οι νομοθέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες NGTs: τα γονιδιακά τροποποιημένα φυτά που είναι «δυσδιάκριτα» από εκείνα που προέρχονται από συμβατική αναπαραγωγή (NGT 1) – τα οποία και θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ – και εκείνα με πιο «πολύπλοκες τροποποιήσεις» (NGT 2) – τα οποία θα πρέπει ακόμη να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν όλα τα προϊόντα που προέρχονται από φυτά NGT να έχουν υποχρεωτική επισήμανση. Αντίθετα, στην πρόταση της Επιτροπής, η επισήμανση των φυτών NGT 1 περιοριζόταν στους σπόρους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να μην συμπεριληφθούν όλα τα NGT στη βιολογική παραγωγή «καθώς η συμβατότητά τους απαιτεί περαιτέρω εξέταση».

Ενώ η Επιτροπή άφησε αναπάντητο το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να εισαχθεί πλήρης απαγόρευση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τους NGT «ώστε να αποφευχθούν νομικές αβεβαιότητες, αυξημένο κόστος και νέες εξαρτήσεις για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».

Θέμα ημερών

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Συμβουλίου. Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς παραμένουν διχασμένα όσον αφορά τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των NGTs.

«Δεν υπήρξε υποστήριξη από επαρκή ειδική πλειοψηφία, οπότε η Coreper [η σύνοδος των πρεσβευτών της ΕΕ] δεν μπορούσε να εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή σε αυτό το στάδιο», δήλωσαν πηγές της ΕΕ στο Euractiv. «Η Προεδρία θα εξετάσει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες και θα δει πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες».

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου εισήγαγε μερικές αλλαγές για να ενισχύσει τις διατάξεις για τις πατέντες που πρότεινε η Ισπανία τον Δεκέμβριο.

Παρά τις αλλαγές στο συμβιβαστικό κείμενο, οι θέσεις των κρατών μελών ήταν ουσιαστικά οι ίδιες σε σχέση με το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπως αντιλαμβάνεται το Euractiv.

Ο Pascal Canfin, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI), δήλωσε στο Euractiv ότι, εάν οι χώρες της ΕΕ δεν καταλήξουν σε συμφωνία «τις επόμενες ημέρες», είναι εξαιρετικά απίθανο η νομοθεσία να εγκριθεί πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

Μικτές αντιδράσεις

Η ευρωπαϊκή ένωση της βιομηχανίας σπόρων Euroseeds πανηγύρισε για το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη γεωργική καινοτομία και τη βιωσιμότητα στην Ευρώπη».

Ομοίως, η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA δήλωσε ότι οι NGT θα βοηθήσουν τη γεωργία «να συμβιβάσει την παραγωγή και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» και ότι η αντιμετώπισή τους ως ΓΤΟ ήταν «αναχρονιστική και για την επιστήμη και για τους αγρότες».

Εν τω μεταξύ, η υπεύθυνη εκστρατείας της Greenpeace Eva Corral δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αξιόπιστη απόδειξη ότι [οι NGTs] μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Η ΜΚΟ Friends of Earth Europe αναγνώρισε «την προσπάθεια του Κοινοβουλίου να περιορίσει τις πατέντες» για τα NGTs, αλλά δήλωσε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα εξακολουθήσουν να είναι εκτεθειμένοι «σε αγωγές παραβίασης» από τις αγροτικές επιχειρήσεις.

 

πηγή:Euractiv Greece

 

Σχετικά άρθρα