Αρχική » Ο Ανδρέας Πουλάς για την προστασία & αναγέννηση των δασών

Ο Ανδρέας Πουλάς για την προστασία & αναγέννηση των δασών

από agrotime
4 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά
Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση για την  «Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης για τις πυρόπληκτες περιοχές» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

 

·         Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους μόνο τα έτη 2021 και 2023 1,3 και 1,5 εκατομμύρια καμένα στρέμματα, αντίστοιχα.

·         Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τον λεγόμενο «Εθνικό Σχεδιασμό Αναδάσωσης» για τις πληγείσες περιοχές και δημιούργησε προσδοκίες και ελπίδες. Μετά λύπης όμως, διαπιστώνω ότι για άλλη μία φορά κινείστε σε λάθος κατεύθυνση.

·         Καταρχήν η διαχείριση και υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού αναδάσωσης γίνεται με όρους μανατζερίστικους και άκρως επικοινωνιακά. Παρουσιάζετε μία κατάσταση ιδανική που θεωρώ ότι απέχει από την πραγματικότητα.

·         Απώτερος σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν για άλλη μία φορά κοινοτικοί πόροι με τρόπο αδιαφανή και να κατευθυνθούν στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που εγείρει αμφισβήτηση για την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

·         Εξειδικεύοντας τη θέση μου, ξεκινώ από τη διαπίστωση ότι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανήκει στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας.

·         Πρόκειται για έργο που πρέπει να υπηρετεί έναν εθνικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει ένα συνολικό όραμα για την κατά τόπους αειφόρο ανάπτυξη.

·         Το εγχείρημα της αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης δεν είναι ούτε απλό, ούτε μονοδιάστατα περιβαλλοντικό. Έχει και κοινωνικό πρόσημο διότι συνδέεται με την αποκατάσταση της γεωργικής γης, με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων οικισμών, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και την συγκράτηση του πληθυσμού.

·         Για τους λόγους αυτούς απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, συντονισμός των δημόσιων υπηρεσιών ανά περιφέρεια, αποτελεσματικοί έλεγχοι, χρονοδιαγράμματα και εποπτεία.

·         Εθνικός σχεδιασμός ανά περιφέρεια με βάση τα πιο πάνω χαρακτηριστικά δεν υπάρχει.

·         Επιπλέον ένας σοβαρός εθνικός σχεδιασμός αναδάσωσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επαρκώς στελεχωμένες, εξοπλισμένες και απολύτως λειτουργικές δασικές υπηρεσίες.

·         Τα δασαρχεία γνωρίζουν τα κατά τόπους είδη τοπικής βλάστησης, τα χαρακτηριστικά των εδαφών, τις κλίσεις, το κατά τόπου ψηφιακό μοντέλο εδάφους, το υδρογραφικό δίκτυο, τις ζώνες δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, τους όρους υλοτομίας, τα δασικά μονοπάτια.

·         Με τους 500 δασολόγους και τους 400 δασονόμους που στελεχώνουν σήμερα τις δασικές υπηρεσίες της χώρας, αυτό το τεράστιο έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

·         Εσείς ισχυρίζεστε ότι το υπάρχον προσωπικό επεξεργάζεται τα στοιχεία για τα ΦΕΚ της αναδάσωσης. Πότε τελικά θα δημοσιευθούν; Και πόσα αναδασωτέα στρέμματα περιλαμβάνουν τελικά;

·         Γιατί στην ενημέρωση που έγινε στην ίδια επιτροπή της Βουλής τον Οκτώβριο του 2023 έγινε λόγος για 1,1 εκατομμύρια αναδασωτέα στρέμματα.

·         Όμως στο Ταμείο Ανάκαμψης στον πυλώνα 1 της Πράσινης Ανάπτυξης στον άξονα 1.4 και στη δράση 1.4.4. γίνεται λόγος για αναδάσωση μόνο σε 165.000.

·         Την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης για αυτά τα 165.000 στρέμματα χαρακτηρίσατε ως «εμβληματικό έργο» και τη «μεγαλύτερη προσπάθεια ενίσχυσης του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας». Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον σχεδιασμό σας και να μας πείτε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καμένες εκτάσεις;

·         Σε κάθε περίπτωση  ο ρόλος των δασαρχείων για την προστασία και αναγέννηση των δασών είναι κεντρικός.

·         Εσείς αντί να τα ενισχύσετε γενναία με προσλήψεις, καταφεύγετε στο ΤΑΙΠΕΔ για να υλοποιήσει αυτά που έπρεπε να κάνουν τα δασαρχεία μας και μάλιστα με υπερπολλαπλάσιο κόστος.

·         Κατευθύνετε χρήμα στον ιδιωτικό τομέα με όχημα το ΤΑΙΠΕΔ, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το δημόσιο τομέα και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του.

·         Βλέπουμε μελέτες και μάστερ πλαν να εκπονούνται από ινστιτούτα, ιδρύματα και άλλα – κάθε φορά με αδρή αμοιβή, αντί να εκπονούνται από τα καθ’ ύλην αρμόδια δασαρχεία που και γνωρίζουν τα δάση αναφοράς τους και μπορούν να επιτελέσουν το έργο αυτό, ορθά και υπεύθυνα.

·         Έχουμε τα Τμήματα Δασολογίας των Πανεπιστημίων μας που μπορούν έγκριτα να συμβάλουν στο έργο αυτό. Και αυτά τα αγνοείτε.

·         Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την αναδάσωση των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας δεν μπορεί να αναλάβει κανένας άλλος φορέας εκτός από τα Δασαρχεία, τα οποία μπορούν να εκπονήσουν τις μελέτες και να συντονίσουν και να εποπτεύσουν στις περιοχές αρμοδιότητάς τους την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού των αναδασώσεων.

·         Κάθε άλλη εκ μέρους σας διαχείριση ενέχει κινδύνους διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ανεπαρκούς κρατικού ελέγχου και εν τέλει μη αξιόπιστης υλοποίησης και μας δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά.

Σχετικά άρθρα