Αρχική » Τι προτείνουν οι Ολλανδοί για τη Θεσσαλία

Τι προτείνουν οι Ολλανδοί για τη Θεσσαλία

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η σύνταξη του ογκώδους αυτού σχεδίου, το οποίο ξεπερνά τις 400 σελίδες, απασχόλησε 40 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων για πάνω από 150.000 ώρες. Η εις βάθος μελέτη των πληγεισών περιοχών οδήγησε στην πρόταση ενός πλέγματος λύσεων.

 

«Η συνάντηση αποτελεί την πρώτη ευκαιρία παρουσίασης των συμπερασμάτων αυτής της επιστημονικής μελέτης», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το master plan, παρότι δεν αποτελεί άκαμπτο δόγμα, θέτει σαφείς κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη διάσταση της μελέτης που αφορά το ζήτημα των υπόγειων υδατινων πόρων της Θεσσαλίας. «Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε το γεγονός πως οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση» σημείωσε. Διευκρίνισε πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση – επειδή είδα και τις δηλώσεις του κ. περιφερειάρχη – ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία».

«Δεν προτείνει κάτι τέτοιο η μελέτη και θα ήταν άδικο από όλη αυτή τη δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε μόνο σε αυτή τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» τόνισε.

Από την άλλη, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μη βρεθούμε στην τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά που θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι να τοποθετηθούμε» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την εισήγήσή του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε» καθώς – όπως σημείωσε – «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Τι προβλέπει το Master Plan

Υπενθυμίζεται ότι οι Ολλανδοί προτείνουν μεταξύ άλλων πολλά μικρά έργα ορεινής υδρονομίας (φράγματα), μερική εκτροπή του Αχελώου (φράγμα Συκιάς) καθαρισμό λιμνοδεξαμενών και υφιστάμενων φραγμάτων, 250 χιλ. νέα αναχώματα,  αποφυγή υδροβόρων καλλιεργειών.

Παρέμβαση επίσης προτείνεται στον Ληθαίο ποταμό στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα την κατασκευή παράκαμψής του ώστε να διατρέχει περιμετρικά την πόλη και το νερό να εκτονώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης.

Γενικότερα η λογική των έργων υποδομών που προτείνουν οι Ολλανδοί είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο συγκράτηση των υδάτων στα βουνά, νέα σωστά μελετημένα αναχώματα και καθαρισμούς υφιστάμενων υποδομών, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη η διαχείριση των υδάτων να ανατεθεί σε ένα φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες καθώς και την υλοποίηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις πλημμύρες από τον Πηνειό, όπως υπάρχει για τον Έβρο και τον Αξιό.

 

ΠΗΓΉ: (patris.gr)

Σχετικά άρθρα