Αρχική » Μειώνεται η καλλιέργεια καρπουζιού τα τελευταία χρόνια στη περιοχή της Τριφυλίας.

Μειώνεται η καλλιέργεια καρπουζιού τα τελευταία χρόνια στη περιοχή της Τριφυλίας.

από agrotime
3 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Μια συρρίκνωση που τείνει να παγιωθεί και οφείλετε σε αρκετούς παράγοντες , με τους κυριότερους να είναι από τη μια  το υψηλό κόστος καλλιέργειας και από την άλλη οι χαμηλές τιμές πώλησης του προϊόντος.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας τα τελευταία χρόνια τα στρέμματα που καλλιεργούνται έχουν μειωθεί κατά 2.000 έως 2.500 φτάνοντας σήμερα περίπου τα 3.500 έως 4.000 από τα 6.000 που καλλιεργούνταν στη περιοχή.

Την περίοδο αυτή ο αγροτικός κόσμος που ασχολείται με τη καλλιέργεια καρπουζιού βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για να προετοιμάσει τα κτήματα του προκειμένου να προχωρήσει στις νέες φυτεύσεις που ξεκίνησαν και αναμένεται να συνεχιστούν πιο εντατικά τις επόμενες ημέρες. Προσδοκώντας σε μια καλή καλλιεργητική χρονιά.

Όπως όλα δείχνουν , και αναφέρει ο κ. Κορβίλας , το καρπούζι από κυρίαρχη καλλιέργεια για τη περιοχή , πλέον έχει γίνει δευτερεύουσα. Με το κόστος στα εφόδια και τα λιπάσματα τα τελευταία χρόνια να έχουν εκτοξευθεί , οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς είτε εντελώς εκτός καλλιέργειας , είτε στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες , οικονομικά πιο διαχειρίσιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μερίδιο από αυτές τις εκτάσεις έχει κερδίσει η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας, ενώ από αρκετούς παραγωγούς υπάρχει στροφή και στην καλλιέργεια και πάλι της απλής πατάτας όπως και άλλων κηπευτικών.Το υπαίθριο καρπούζι της Τριφυλίας πάντως εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά πρωιμότητας και να ξεχωρίζει για την ποιότητα του, κάτι που εξάλλου το έχει καθιερώσει σε πολλές αγορές της Ευρώπης.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας επισήμανε :

«Οι εκτάσεις που καλλιεργούσε η περιοχή της Τριφυλίας ήταν περίπου στα 6.000 στρέμματα πριν κάποια χρόνια. Πλέον  έχουν μειωθεί στα 3.500-4.000 στρέμματα και η μεγαλύτερη μείωση έγινε τα τελευταία 4 με 5 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο κόστος παραγωγής αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Το κόστος παραγωγής στη περσινή σεζόν αυξήθηκε 35-40% σε όλα τα εφόδια και τα είδη, είτε μιλάμε για λιπάσματα, πλαστικά , σωλήνες ,  πέρα από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εργάτες.

Η μείωση των εκτάσεων που καλλιεργούνται φέτος φαίνεται να σταθεροποιείται  στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί από πέρυσι , καθώς έχουμε μια μικρή μείωση στα λιπάσματα και μια μικρή υποχώρηση στα υπόλοιπα.

Οι πρώτες φυτεύσεις στη περιοχή μας έγιναν  στις 27 και 28 του μηνός και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες , καθώς οι παραγωγοί κρατήθηκαν λίγο , λόγω  της πτώσης που είχαμε στη θερμοκρασία , αλλά πλέον θα ξεκινήσουν κανονικά.

Όλος ο αγροτικός κόσμος που ασχολείται με τη καλλιέργεια του καρπουζιού αυτή τη περίοδο προετοιμάζει τα κτήματα του και είναι σε αυτή τη διαδικασία. Η καλλιέργεια του καρπουζιού πριν 10-15 χρόνια είχε πρωτεύοντα ρόλο , ήταν η κυρίαρχη εποχική καλλιέργεια. Σήμερα έχει γίνει μια συμπληρωματική καλλιέργεια.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι τιμές πώλησης είναι πολύ χαμηλές και από την άλλη έχει ανέβει πολύ το κόστος. Αυτό έφερε μείωση των στρεμμάτων που καλλιεργούνται και έχει γίνει δευτερεύουσα καλλιέργεια. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι το κόστος καλλιέργειας στις καμάρες των 2,5 μέτρων έχει πλησιάσει κοντά στα 1400  ευρώ το στρέμμα , ενώ πριν το 2022 ήταν 1050 με 1100 ευρώ το στρέμμα.»

 

 

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online (eleftheriaonline.gr)

Σχετικά άρθρα