Αρχική » Αγρότες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής συσπειρώνονται κατά της ΕΕ

Αγρότες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής συσπειρώνονται κατά της ΕΕ

από agrotime
6 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Σε ένα κοινό υπόμνημα που είδε το Euractiv, τα αγροτικά επιμελητήρια των χωρών αυτών απορρίπτουν κάθε περιορισμό στο μέγεθος της αγροτικής παραγωγής, ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας αφορολόγητου εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας και ζητούν την απλούστευση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Οι βασικές οδηγίες των διαμαρτυριών είναι ότι οι αγρότες θα πρέπει να οδηγούν τρακτέρ και άλλο γεωργικό εξοπλισμό στα συνοριακά περάσματα για να συναντήσουν συναδέλφους τους από άλλες χώρες.

Κύριο σημείο της δράσης θα είναι τα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας, όπου θα συναντηθούν και θα εκφωνήσουν ομιλίες εκπρόσωποι του Τσεχικού Γεωργικού Επιμελητηρίου, του Σλοβακικού Επιμελητηρίου Γεωργίας και Τροφίμων και του Ουγγρικού Γεωργικού Επιμελητηρίου.

Η διαμαρτυρία υποστηρίζεται – με κάθε μορφή – από αγρότες από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

«Το γεγονός ότι σήμερα οι αγρότες διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφής απόδειξη ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ο επαναπροσδιορισμός των όρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ», αναφέρεται στο κοινό υπόμνημα των αγροτικών επιμελητηρίων.

Οι αγροτικές οργανώσεις συμφώνησαν σε διάφορα αιτήματα, που απευθύνονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρώτον, απορρίπτουν κάθε υποχρεωτικό περιορισμό της κλίμακας της γεωργικής παραγωγής και ζητούν «την κατάργηση κάθε νομοθεσίας που με οποιονδήποτε τρόπο θέτει σε μειονεκτική θέση τους Ευρωπαίους αγρότες έναντι των αγροτών τρίτων χωρών». Οι αγρότες υποστηρίζουν τη θέσπιση ρητρών καθρέφτη για την αποτροπή εισαγωγών προϊόντων που δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Ζητούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διενεργεί εκτίμηση επιπτώσεων όταν εισάγει νέους κανόνες.

Δεύτερον, οι αγρότες ζητούν την ακύρωση ή την ουσιαστική τροποποίηση της συμφωνίας απελευθέρωσης του εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας.

«Πρέπει να επιβληθεί φόρος εισαγωγής στην ουκρανική παραγωγή, για όσο διαρκεί η πολεμική σύγκρουση, με τη μορφή επιστρεπτέου παραβόλου που θα επιστρέφεται στους εμπόρους όταν τα αγαθά αποστέλλονται εκτός των ευρωπαϊκών αγορών», υποστηρίζουν τα αγροτικά επιμελητήρια. Πρότειναν επίσης να μεταποιηθεί όλο το πλεόνασμα που εισάγεται από την Ουκρανία σε βιοκαύσιμα.

Τρίτον, οι αγρότες επιθυμούν απλούστευση και μείωση της γραφειοκρατίας. Ειδικότερα, ζητούν τη μείωση των φυσικών ελέγχων και την αποτελεσματική χρήση του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης. Οι αγρότες ζητούν επίσης την οριστική κατάργηση τριών από τους «Ορθούς Γεωργικούς και Περιβαλλοντικούς Όρους» (ΟΓΑΠ) της ΚΓΠ – ΟΓΑΠ 6, 7 και 8 – οι οποίοι καθορίζουν την ελάχιστη εδαφοκάλυψη, την αμειψισπορά και το ελάχιστο ποσοστό της γεωργικής γης που πρέπει να τεθεί εκτός παραγωγής.

Οι εθνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες

Οι διαμαρτυρίες της Πέμπτης δεν στρέφονται κατά των κυβερνήσεων αλλά απευθείας κατά των πολιτικών της ΕΕ, σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, όπου οι αγρότες απαίτησαν παραχωρήσεις από τη γαλλική κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας υποστηρίζουν μάλιστα τους αγρότες στις διαμαρτυρίες τους ή τουλάχιστον εκφράζουν κατανόηση.

«Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες της Πέμπτης και τα αιτήματα των αγροτών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný στο Euractiv Τσεχίας.

«Συμφωνώ με τους αγρότες για τη μείωση της άσκοπης και περιττής γραφειοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατέθεσα ένα ξεχωριστό σημείο εκ μέρους της Τσεχικής Δημοκρατίας, στο οποίο απαιτούσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιήσει τη μεθοδολογία των ελέγχων το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι σημαντικά λιγότεροι», δήλωσε ο Výborný.

Στην Πολωνία, επίσης, οι διαδηλώσεις στρέφονταν κυρίως κατά της πολιτικής της ΕΕ και όχι κατά της ατζέντας της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Donald Tusk έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες, με τον υπουργό Γεωργίας Czeslaw Siekierski και τους βουλευτές του να συναντώνται τακτικά με τους διαδηλωτές.

Ενώ ο Siekierski ασκεί πιέσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ εκ μέρους των αγροτών, ο πρωθυπουργός Tusk ανακοίνωσε ότι, με δική του πρωτοβουλία, οι ανησυχίες των διαδηλωτών θα συζητηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο.

Λόγια υποστήριξης ακούγονται και από τον υπουργό Γεωργίας της Σλοβακίας, Richard Takác, ο οποίος υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες και σχεδιάζει να παραστεί αυτοπροσώπως, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προσκληθεί από το Επιμελητήριο Γεωργίας και Τροφίμων της Σλοβακίας (SPPK).

«Αυτή η διαμαρτυρία απευθύνεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενάντια στις ανοησίες που θέλει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενάντια στη διάφορη γραφειοκρατία που μετατρέπει τους αγρότες σε υπαλλήλους», δήλωσε ο υπουργός Richard Takáč στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες ημέρες.

Οι αγροτικές οργανώσεις της Σλοβακίας ήταν επίσης σύμφωνες. «Οι πολιτικές της ΕΕ είναι πολύ φιλόδοξες και μη ρεαλιστικές και δεν έχουν επικοινωνηθεί μαζί μας με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο Andrej Gajdoš, αναπληρωτής πρόεδρος της SPPK.

Η Πολωνία κατηγορεί τον Επίτροπο Wojciechowski

Με την Πολωνία να κατέχει το χαρτοφυλάκιο γεωργίας στην Κομισιόν, υπήρξαν εκκλήσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση για την απομάκρυνση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Janusz Wojciechowski από τη θέση του.

Ο υπουργός Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz, ο οποίος, όπως και ο Wojciechowski στο μακρινό παρελθόν, ηγήθηκε του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος (PSL, ΕΛΚ), κατηγόρησε τον Wojciechowski ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ενάντια στα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών και τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Ο Wojciechowski αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι Επίτροποι δεν πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες από τις εθνικές τους κυβερνήσεις ή τα κόμματά τους.

Είπε επίσης ότι καμία οργάνωση αγροτών δεν επιθυμούσε την αποπομπή του και οι συνομιλίες του Euractiv με τους αγρότες επιβεβαίωσαν γενικά ότι ήταν ικανοποιημένοι με την απόδοση του επιτρόπου.

Η έκκληση για παραίτηση του Wojciechowski είναι «ακατανόητη», δήλωσε ο Jacek Zarzecki της Πολωνικής Ένωσης Αγροτικών Παραγωγών στο Euractiv. Υπενθύμισε ότι ο Wojciechowski ήταν το μόνο μέλος της Επιτροπής που αντιτάχθηκε στη συνέχιση των απελευθερωμένων εμπορικών κανόνων με την Ουκρανία.

Οι Σλοβάκοι αγρότες δεν κάνουν καμία αναφορά στον Janusz Wojciechowski. Από την άλλη πλευρά, η SPPK επέκρινε έναν πρώην Επίτροπο για τη δράση για το κλίμα, τον Frans Timmermans, λέγοντας ότι ήταν αυτός που «επινόησε αυτό το πράσινο χάος, το έσκασε και το άφησε στους ώμους του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič, ο οποίος πρέπει τώρα να το αντιμετωπίσει».

Ο Timmermans αναφέρεται συχνά από εκπροσώπους της τσεχικής γεωργίας, οι οποίοι αντιτίθενται επίσης στις περιβαλλοντικές και κλιματικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Όσον αφορά τον Wojciechowski, ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας ελπίζει ότι θα προωθήσει αιτήματα που σχετίζονται με την υπερβολική γραφειοκρατία.

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη ένα μη επίσημο έγγραφο για την απλούστευση της γεωργικής πολιτικής. Ωστόσο, η ημερομηνία δημοσίευσης μπορεί να αλλάξει και το συγκεκριμένο περιεχόμενό του είναι επίσης ασαφές.

 

πηγή: Euractiv Greece

Σχετικά άρθρα