Αρχική » Τιμή έχει, το απόθεμα μικρό και η νέα σοδειά είναι αβέβαιη

Τιμή έχει, το απόθεμα μικρό και η νέα σοδειά είναι αβέβαιη

από agrotime
3 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

«Το πώς θα πάει η επόμενη χρονιά μόνο ο Θεός μπορεί  το γνωρίζει» αναφέρουν παραγωγοί χαρακτηριστικά για να τονίσουν πως οι βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου έχουν δώσει μια μικρή ελπίδα, αλλά δεν έχουν δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Τα θέματα που υπάρχουν είναι πάρα πολλά, ενώ πλέον έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις, οι μικρότεροι παραγωγοί της Κρήτης δεν έχουν κανένα όφελος για να καλλιεργούν τα χωράφια τους, ούτε και να περιμένουν καλύτερες ημέρες.

«Ελπίζουμε σε μια εξομάλυνση της κατάστασης από την επόμενη χρονιά προκειμένου να έχουμε καλύτερες συνθήκες στην αγορά για όλους» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς και προσθέτει:

«Το προϊόν πρέπει να βρίσκεται σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αφενός, αν επιτρέπουν τις εμπορικές πράξεις, αλλά και να επιτρέπουν παράλληλα στους καταναλωτές να αγοράζουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές δεν μπορούν καν να κοιτάξουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι, ενώ για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες χρειάζονται μπλοκ επιταγών».

Μέχρι στιγμής κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις, πάντως φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ήδη παραγωγοί κι επαγγελματίες του κλάδου επεξεργάζονται μια σειρά από προτάσεις λύσεων, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την αγροτική παραγωγή. Προς το παρόν πάντως αυτό που συμβαίνει είναι μια απλή διαχείριση της κατάστασης και τήρηση στάσης αναμονής.

Τα προβλήματα βέβαια που αντιμετωπίζει η Κρήτη, φαίνεται πως είναι προβλήματα συνολικά.  Κι αυτό γιατί, οι παραγόμενες ποσότητες σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ μικρές τη φετινή χρονιά, ενώ εκφράζονται έντονοι φόβοι για την παγίωση μιας κατάστασης.

Ήδη η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη, έχουν αποδεχθεί πως για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια τουλάχιστον, οι καταστάσεις δεν αναμένεται να σημειώσουν κάποια ουσιαστική βελτίωση, οπότε ως χώρα και Περιφέρεια ενδεχομένως να πρέπει να διαφοροποιηθεί η στρατηγική στη λογική μιας πιο premium προσέγγισης για το προϊόν.

Τα ζητήματα ωστόσο δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, καθώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ισπανία. Στην Ισπανία ειδικότερα, η κακή σοδειά μείωσε τις εξαγωγές κατά 35.8%, με τους εξαγωγείς βέβαια να θεωρούν την εξέλιξη ανεμενόμενη.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός πως η Ισπανία χρειάστηκε αυξημένες εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της, κατάφερε να εισαγάγει από την Πορτογαλία 80.782 τόνους, δηλαδή -27,7 % σε σχέση με πέρυσι, την Τυνησία 41.991 τόνους, δηλαδή – 38 % σε σχέση με πέρυσι και από την Τουρκία 20.943 τόνους δηλαδή – 304 % σε σχέση με πέρυσι. Οι μειωμένες ποσότητες ασφαλώς και οφείλονται στη μειωμένη παραγωγή.

Το θέμα έχει απασχολήσει σημαντικά και σε πολιτικό επίπεδο, με τους υπουργούς του νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν δημιουργήσει μια άτυπη συμμαχία, προκειμένου να αναχαιτίσουν τόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα, όσο και τα γενικότερα αγροτικά ζητήματα που αφορούν στις χώρες του νότου.

 

πηγή: (patris.gr)

Σχετικά άρθρα