Αρχική » Αγροτικά Νέα – Όπου γης και… «Πατρίς»

Αγροτικά Νέα – Όπου γης και… «Πατρίς»

από agrotime
3 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά
  • Τέλος στο σενάριο μιας άμεσης πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ βάζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αναφέρει στο agronews.gr πως ο προγραμματισμός τοποθετεί την κατανομή επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για ζημιές έτους 2023, προς τα τέλη Μαρτίου.
  • Την εκχώρηση της ενίσχυσης Σχεδίων Βελτίωσης 2022 προς τις τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση των εντάξεων, προβλέπει εγκύκλιος που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
  • Επισημοποιήθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη του υφυπουργού Οικονομικών η ημερομηνία πίστωσης της προκαταβολής της επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η οποία θα γίνει τελικά 1 Απριλίου και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023.
  • Στα 126 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί, μέσω προκαταβολών και αιτημάτων πληρωμής, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 590 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, στο πλαίσιο των 6 δράσεων αγροδιατροφής, που έχει σε εξέλιξη το ΥπΑΑΤ.
  • Με μόνη εξαίρεση την προκαταβολή του αγροτικού πετρελαίου, η οποία και κλείδωσε για την 1 Απριλίου δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, δεν φαίνεται να κινείται κάτι άλλο αυτό το διάστηµα, παρά το ότι ο Μάρτιος παραδοσιακά άλλες χρονιές ήταν ένας µήνας µε πληρωµές, αφενός υπολοίπων της ενιαίας του προηγούµενου έτους και αφετέρου συνδεδεµένων ενισχύσεων.
  • Στην οικογένεια των YouTubers μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί να έχει καθυστερήσεις και προβλήματα στις πληρωμές αλλά φαίνεται ότι «μπαίνει» δυναμικά στις νέες τεχνολογίες. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση του οργανισμού πληρωμών και ελέγχων, για την μεγαλύτερη παροχή βοήθειας προς τους δικαιούχους παραγωγούς, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές που έχει επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στη δημιουργία βοηθητικού υλικού με τη μορφή βίντεο.
  • Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύψους 40 εκ. ευρώ. Το Ταμείο, με συνολικούς πλέον δημόσιους πόρους 61,5 εκ. ευρώ, διαμορφώνει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως 107 εκ. ευρώ.Παρέχει τη δυνατότητα δανείων έως 25.000 ευρώ σε αγροτικές επιχειρήσεις συνδυασμένα με επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη και κάλυψη δαπανών mentoring.
  • Σταδιακή εξοικείωση µε οργανωµένους παραγωγούς του Θεσσαλικού κάµπου και της Πελοποννήσου φαίνεται πως αποκτούν οι πέντε εκ των έντεκα καινοτόµων καλλιεργειών που πριµοδοτούνται µε 60,6 ευρώ στη τρέχουσα ΚΑΠ. Τεφ, Καµελίνα και Tritordeum ξεκίνησαν από το 2020 να δοκιµάζονται εντατικά στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράµµατος 4C-MED.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

πηγή: PatrisNews 

Σχετικά άρθρα