Οι αγελάδες και το γάλα είναι έξω, το κοτόπουλο και το μπρόκολο είναι μέσα – αν η Παγκόσμια Τράπεζα επιτύχει το σκοπό της.

 

Σε ένα νέο έγγραφο, η τράπεζα προτείνει την επαναχρησιμοποίηση των δισεκατομμυρίων που ξοδεύουν οι πλούσιες χώρες για την ενίσχυση προϊόντων με υψηλή εκπομπή CO2, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, για πιο φιλικές προς το κλίμα επιλογές, όπως τα πουλερικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει.

Η ακανθώδης σύσταση – που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αποπληξία ορισμένων συντηρητικών και ευρωπαϊκών χωρών – είναι μία από τις πολλές προτάσεις που υποβάλλει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη μείωση της επιβλαβούς για το κλίμα ρύπανσης, από τους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων, οι οποίοι ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη ενώ ταϊζουμε τους εαυτούς μας»

«Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον πλανήτη ενώ ταϊζουμε τους εαυτούς μας»  δήλωσε στο POLITICO ο Τζούλιαν Λαμπιέτι ένα από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για διατροφικά θέματα και θέματα γεωργίας.

Καθώς ο πλανήτης πρέπει να επιταχύνει τις μειώσεις των εκπομπών του για να διατηρήσει ζωντανούς τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού (περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου ), η Παγκόσμια Τράπεζα θέλει οι αρμόδιοι να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις βιομηχανίες γεωργίας και τροφίμων, οι οποίες, σύμφωνα με την τράπεζα, έχουν από καιρό παραμεληθεί και υποχρηματοδοτηθεί.

Η ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60 τοις εκατό των εκπομπών ρύπων από τον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Λαμπιέτι προειδοποίησε κατά της υπερβολικής εστίασης στο «τι δεν πρέπει να γίνει», ενθαρρύνοντας περισσότερη προσοχή «στο τι πρέπει να γίνει».

 

πηγή: (naftemporiki.gr)