Αρχική » Eξτρα ενίσχυση σε βαμβάκι, ντομάτα και κινόα εξετάζει το ΥπΑΑΤ

Eξτρα ενίσχυση σε βαμβάκι, ντομάτα και κινόα εξετάζει το ΥπΑΑΤ

από agrotime
3 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Eξτρα ενίσχυση σε βαμβάκι, ντομάτα και κινόα εξετάζει το ΥΠΑΑΤ για περιβαλλοντικούς λόγους. Τη χορήγηση μιας Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, ύψους έως 31,7 ευρώ/στρέμμα, στους βαμβακοπαραγωγούς όλης της χώρας, εφόσον ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, στοιχειοθετεί μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) και του ΥΠΑΑΤ,.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «η μελέτη βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος διόλου τυχαία προανήγγειλε από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος μια «πιλοτική παρέμβαση» στην καλλιέργεια, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα υλοποιηθεί από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Στόχος της ΔΟΒ, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρός της, Ευθύμης Φωτεινός, είναι στο μέτρο να «ενταχθούν οριζόντια και με το ποσό που αναφέρει η μελέτη όλοι οι παραγωγοί και όλες οι εκτάσεις που θα σπαρθούν με βαμβάκι την άνοιξη του 2025». Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί ένα κονδύλι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αντληθεί από τα περιβαλλοντικά μέτρα της ΚΑΠ.

Η μελέτη που συντάχθηκε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Μπιλάλη πραγματεύεται τη χορήγηση μιας αντίστοιχης ενίσχυσης στη βιομηχανική ντομάτα, αλλά και στην κινόα, μια καινοτόμο καλλιέργεια με αρκετές προοπτικές, όπως αναφέρεται, για τη χώρα μας. Ειδικότερα, στην περίπτωση της ντομάτας, καταλήγει σε μια πρόταση για επιδότηση 70,4 ευρώ/στρέμμα, ενώ για την κινόα η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 42,22 ευρώ/στρέμμα.

Με τη στρατηγική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις καλλιέργειες βάμβακος απαιτούνται κάποιες αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορούν κυρίως την καλλιεργητική πρακτική.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει αύξηση των χειρωνακτικών σκαλισμάτων, με σκοπό τη μείωση χρήσης γεωργικών μηχανημάτων, που απαιτούν καύσιμο (ντίζελ). Ακόμα, προτείνεται αλλαγή των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων σε νέου τύπου (με παρεμποδιστές) και οργανικά, τα οποία είναι πιο κοστοβόρα. Με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τις καλλιέργειες βάμβακος, αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 20%. Για να εξισορροπηθούν τα έξοδα και οι απώλειες αυτές, αλλά και να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, προτείνεται μια τιμή επιδότησης, η οποία, έπειτα από υπολογισμούς, ανέρχεται στα 317 ευρώ ανά εκτάριο, ή 31,7 ευρώ ανά στρέμμα.

Αντίστοιχα με το βαμβάκι, έτσι και με τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας θα πρέπει να αυξηθούν τα χειρωνακτικά σκαλίσματα, με σκοπό τη μείωση χρήσης μηχανημάτων για την αντίστοιχη δουλειά. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, το κόστος του παραγωγού αυξάνεται με την αγορά παρεμποδισμένων λιπασμάτων ή και οργανικών λιπασμάτων, τα οποία κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά. Στην περίπτωση της βιομηχανικής ντομάτας, η μείωση της παραγωγής αγγίζει το 5%. Η τιμή επιδότησης, σε αυτή την περίπτωση, υπολογίστηκε στα 704 ευρώ ανά εκτάριο, ή 70,4 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην περίπτωση της κινόα, κρίνεται επίσης απαραίτητη η αύξηση των χειρωνακτικών σκαλισμάτων, με σκοπό τη μείωση χρήσης καυσίμου για τα μηχανικά σκαλίσματα. Επίσης, το κόστος του παραγωγού και σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται με τη χρήση των παρεμποδισμένων και οργανικών λιπασμάτων, δεδομένου του υψηλότερου κόστους τους. Η μείωση της παραγωγής στην καλλιέργεια της κινόα υπολογίζεται στο 20%. Το ύψος της επιδότησης στη συγκεκριμένη περίπτωση υπολογίζεται στα 422,2 ευρώ ανά εκτάριο, ή 42,22 ευρώ ανά στρέμμα. Όπως σημειώνει η «ΥΧ» η επιδότηση (αν) θα δοθεί με βάση τις εκτάσεις και όχι την παραγωγή.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

(roustas@eleftheria.gr)

πηγή:ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ (eleftheria.gr)

Σχετικά άρθρα