Αρχική » Aποσύρθηκε ελαιόλαδο λόγω ανίχνευσης φυτοφάρμακου

Aποσύρθηκε ελαιόλαδο λόγω ανίχνευσης φυτοφάρμακου

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Aποσύρεται ελαιόλαδο -Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα φυτοφάρμακου. Η Δανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ενημέρωσε τους καταναλωτές και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) ότι αναλύσεις σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα αποκάλυψαν υψηλές ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το RASFF στις 3 Μαιου 2024, αναφέρεται ότι στο ελαιόλαδο βρέθηκε η μη εγκεκριμένη ουσία Chlorpyrifos.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ της χώρας και οι αρχές συμβουλεύουν τους καταναλωτές να πετάξουν ή να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα που το αγόρασαν.

Στο ελαιόλαδο βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων 0,15 mg/kg – ppm όταν το μέγιστό όριο είναι στα 0,05 mg/kg – ppm.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση της RASFF (εδώ)

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος σε άρθρο του, στις 15/5/2020, ανέφερε τα εξής:

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία οι δραστικές ουσίες chlorpyrifos (Χλωρπυριφός) και chlorpyrifos methyl (Χλωρπυριφός μεθύλ) δεν είναι πλέον εγκεκριμένες για χρήση ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε καμιά καλλιέργεια.

Όλες οι εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τις ανωτέρω δραστικές ουσίες έχουν ανακληθεί ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε στις 16 Απριλίου 2020.

Καθώς το chlorpyrifos ήταν μια από τις πιο κοινώς χρησιμοποιούμενες δραστικές ουσίες αλλά και μια από τις πιο συχνά ανιχνεύσιμες ουσίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνονται τα εξής:

1. Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. δύνανται να ανακαλέσουν προϊόντα από την αγορά στα οποία ανιχνεύεται chlorpyrifos/chlorpyrifos methyl με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 178/2002.

2. Από την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ των νέων ανώτατων ορίων υπολειμμάτων των chlorpyrifos/chlorpyrifos methyl (όριο αναλυτικού προσδιορισμού) και μετά από ανίχνευση οποιασδήποτε συγκέντρωσης chlorpyrifos/chlorpyrifos methyl κατά τον έλεγχο, οι χώρες της Ε.Ε. είναι πιθανό να προβούν, μεταξύ άλλων ενεργειών, σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση την χώρα προέλευσης.

 

πηγή:agrotypos.gr

Σχετικά άρθρα