Αρχική » Η Κινόα ο θησαυρός των Ινκας στα χωράφια της Θεσσαλίας

Η Κινόα ο θησαυρός των Ινκας στα χωράφια της Θεσσαλίας

από agrotime
3 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Η Κινόα ο θησαυρός των Ινκας σε χωράφια της Θεσσαλίας- Οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες – Οι στρεμματικές αποδόσεις και οι τιμές του προϊόντος – Ποια η διατροφική αξία του

Ο Βησσαρίων Δρόσος  στο χωράφι του  με καλλιέργεια κινόα

Ο Βησσαρίων Δρόσος στο χωράφι του με καλλιέργεια κινόα

Με τη στροφή της Ευρώπης στη νέα ΚΑΠ σε καλλιέργειες με χαµηλό περιβαλλοντικό αποτύπωµα για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την εξασφάλιση της επάρκειας αγαθών, η κινόα είναι μια ξηρική καλλιέργεια που έρχεται να δώσει εναλλακτικές λύσεις στον αγρότη, με υψηλές αποδόσεις και χαμηλές απαιτήσεις, ιδανική για αμειψισπορά.

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Όπως αναφέρει ο κ. Δρόσος, η κινόα σπέρνεται από 15 Μαρτίου έως αρχές Απριλίου. Χρειάζεται μόνο τη βασική λίπανση, δε χρειάζεται πότισμα και έχει καλλιεργητικά έξοδα περίπου 110 ευρώ/στρέμμα. Η συγκομιδή της καλλιέργειας πρέπει να γίνει έως τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά τη σπορά, η καλλιεργητική φροντίδα (σκαλιστήρι) και η συγκομιδή του προϊόντος υλοποιείται από την εταιρεία με την οποία έχει γίνει σύμβαση, καθώς απαιτείται ειδικός αγροτικός εξοπλισμός. Η μέση παραγωγή κυμαίνεται περίπου στα 300-350 κιλά/στρέμμα και φέτος η σύμβαση με την εταιρεία είναι στα 0,50 λεπτά/κιλό. Από τη νέα ΚΑΠ επιδοτείται με 58,8 ευρώ/στρέμμα, ενώ εξετάζεται να πριμοδοτηθεί με επιπλέον 40 ευρώ το στρέμμα από το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει. Όσον αφορά την προετοιμασία του χωραφιού, χρειάζεται καλή κατεργασία του εδάφους και θα πρέπει να είναι καθαρό από χορτάρια, γιατί η καλλιέργεια είναι βιολογική και δεν μπορεί να γίνει κάποιος ψεκασμός μετέπειτα με δραστική ουσία, υπάρχει έλεγχος για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Στην καθημερινότητα των ανθρώπων μπορεί χρησιμοποιηθεί μέσα σε σαλάτες με ντομάτα, λαχανικά, πιπεριές, ντοματίνια κ.ά., στο πρωινό αντί για βρώμη, σε μπάρες δημητριακών και σε φαγητά αντί για ρύζι, καθώς δεν περιέχει γλουτένη και είναι ιδανικό για διαβητικούς.

Ανήκει στην κατηγορία των ψευδοσιτηρών, καθώς εμφανίζει ομοιότητες στα θρεπτικά συστατικά με την κατηγορία των δημητριακών και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των superfoods. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12% έως 18%. Πράγμα που σημαίνει ότι η διατροφική της αξία σε ποσοστό πρωτεϊνών πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών.

πηγή: (eleftheria.gr)

Σχετικά άρθρα