Αρχική » Ευεργετικές οι πρόσφατες βροχές για τα Σιτηρά

Ευεργετικές οι πρόσφατες βροχές για τα Σιτηρά

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Ευεργετικές για σιτηρά οι πρόσφατες βροχές – Αισιοδοξία και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες .Ικανοποίηση σκόρπισαν οι βροχές της περασμένης εβδομάδας στους Θεσσαλούς παραγωγούς, οι οποίοι ανέμεναν με αγωνία να ανοίξουν οι ουρανοί, μετά από μία μακρά περίοδο ανομβρίας. Όπως είναι γνωστό, αρκετοί αγρότες αναγκάστηκαν αποχωρήσουν από τα μπλόκα της προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να προλάβουν τις βροχές και να ρίξουν λίπασμα, ενώ προχώρησαν και στους απαραίτητους ψεκασμούς στα σιτηρά για τη φυτοπροστασία.

 

«Αν όλα πάνε καλά, φέτος θα έχουμε πολύ καλές αποδόσεις στα σιτηρά και στα κριθάρια, τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 30%» δηλώνει ο Χρήστος Σιδερόπουλος και προσθέτει τα εξής:

«Οι βροχές που έπεσαν και θα πέσουν βοηθούν και τις επικείμενες καλλιεργητικές φροντίδες που θα γίνουν στα χωράφια, όπου θα σπαρθούν βαμβάκι και ντομάτα, τα οποία επίσης χρειάζονται νερό».

Καλά είναι τα νέα και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες

Σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Σταυρίδη, «μπορεί να μην είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι θετικό το γεγονός πως δεν είχαμε υψηλές, όπως συνέβη πέρυσι. Τον περασμένο μήνα ως και σήμερα ο υδράργυρος κυμαίνονταν από 0 ως 16-17 βαθμούς, ενώ μετά τις γιορτές έπεσε και στους -5-6 β. Η ιδανική θερμοκρασία για να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες «ύπνου» των δέντρων είναι από 0 έως 10 β. Όσο θα κυμαίνεται ο υδράργυρος σε μονοψήφια νούμερα και δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς θα είμαστε καλά. Επίσης, ο Μάρτης συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να είναι κρύος».

Στον αντίποδα, δυσοίωνο είναι το μέλλον των παραγωγών, των οποίων τα χωράφια τους είχαν πλημμυρίσει και σήμερα παλεύουν να απομακρύνουν φερτά υλικά και την ύλη (λάσπη). Αν και προχώρησαν, μετ’ εμποδίων και με σημαντική καθυστέρηση σε σπορές, οι προσδοκίες τους για τη φετινή παραγωγή είναι μειωμένες. «Περισσότερο το έκαναν για να μη χάσουν προγράμματα και ενισχύσεις, παρά γιατί περιμένουν την περίοδο της συγκομιδής» δηλώνει χαρακτηριστικά Λαρισαίος γεωπόνος.

 

πηγή:ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ (eleftheria.gr)

Σχετικά άρθρα