Αρχική » Τα απόβλητα ελαιοτριβείων μεταμορφώνονται σε ομορφιά & υγεία

Τα απόβλητα ελαιοτριβείων μεταμορφώνονται σε ομορφιά & υγεία

από agrotime
2 minutes ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά
Σύμφωνα με το oleorevista, η εκμετάλλευση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων ως πηγή θρεπτικών συστατικών έχει προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον στις φαρμακευτικές και κοσμητικές βιομηχανίες. Αυτή η τάση υποστηρίζεται από μια πρόσφατη μελέτη που εξετάζει την επίδραση των εκχυλισμάτων από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων στην υγεία και την ομορφιά, βασιζόμενη σε αναφορές από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η παραγωγή ελαιόλαδου συνεπάγεται τη δημιουργία σημαντικών όγκων στερεών αποβλήτων και παραπροϊόντων υγρού. Παρά ταύτα, η αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων έχει γίνει προτεραιότητα στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία, συμβαδίζοντας με το Πράσινο Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Μια μελέτη από την Ομάδα Ερευνών Πολυφαινολών υπογραμμίζει τα τεχνολογικά, νομικά και οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζονται στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον κλάδο της παραγωγής ελαιολάδου. Παρ’ όλα αυτά, έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές ποσότητες περιβαλλοντικά επιβλαβών αποβλήτων παγκοσμίως.

Συνολικά, η εκμετάλλευση των παραπροϊόντων του ελαιολάδου παρουσιάζεται ως μια ελπιδοφόρα εναλλακτική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ενώσεων, με προοπτικές εφαρμογής στις φαρμακευτικές και καλλυντικές βιομηχανίες, προωθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιδράσεών τους και την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεραπευτικών στρατηγικών.

 

πηγή: olivenews.gr

Σχετικά άρθρα